Već je 15 prijava za zlostavljanje na Akademiji dramske umjetnosti

21.01.2021.

18:49

Autor: HRT

default error photo
Nakon što je Akademija dramske umjetnosti pozvala studentice i studente da prijave slučajeve zlostavljanja, diskriminacije i uznemiravanja u toj visokoobrazovnoj ustanovi, stigle su teške optužbe na račun sadašnjih i bivših profesora Akademije.
Nakon što je Akademija dramske umjetnosti pozvala sve sadašnje i bivše studentice i studente da prijave slučajeve zlostavljanja, diskriminacije i uznemiravanja u toj visokoobrazovnoj ustanovi, stigle su teške optužbe na račun sadašnjih i bivših profesora Akademije.

➡️ I hrvatske umjetnice o seksualnom zlostavljanju

Novooformljena radna skupina intenzivno radi na što bržem pokretanju pravne procedure u koju su već uključene policija i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Franka Perković Gamulin, dekanica Akademije, kazala je da trenutačno imaju 15-ak prijaviteljica ili prijavitelja. 

- Dio tih prijava tiče se profesora koji su još uvijek zaposleni, njih petorica i nekolicina tri ili četiri koji su u mirovini i jednog našeg bivšeg vanjskog suradnika. Imena će izaći vrlo skoro. Čini mi se da je nekima već, po napisima u medijima jasno o kome se radi, no mi nećemo izaći dok ne budemo sigurni da možemo, dodala je.

U međuvremenu je dekanicu kontaktirala i zagrebačka policija. Za sutra je dogovoren i zajednički sastanak s pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova kako bi se koordiniralo daljne postupanje u ovoj mučnoj priči.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica kazao je da bi on pozvao sve da se prijave i "iskoriste mogućnosti koje im pruža kazneno zakonodavstvo".

- Na osobama je da se koriste tim zakonskim mogućnostima, a sudovi da sude prema propisima i prema zakonima, kazao je.

U Beogradu na sudu traju svjedočenja glumica o seksualnom zlostavljanju, nakon što je glumica Milena Radulović pokrenula lavinu potisnutih trauma ranjenih žena. Svoja brojna anonimna svjedočanstva ostavljaju na Facebook stranici #Nisamtražila. Danas je saslušana glumica Iva Ilinčić, a jučer Milena Radulović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!