Subvencije za električna vozila podijeljene u samo nekoliko sati

10.06.2021.

17:38

Autor: Mladen Sirovica/Dnevnik/HRT/IMS/V.K./Hina

Veliki interes za el. vozila

Veliki interes za el. vozila

Foto: Dnevnik / HRT

Ponovno veliko zanimanje za kupnju energetski učinkovitih vozila. U samo nekoliko sati preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost podijeljeno je svih 90 milijuna kuna poticaja. Za privatne osobe iznosili su do 70 tisuća kuna, a za tvrtke do 400 tisuća.Iako je novca za kupnju energetski učinkovitih vozila ove godine znatno više, sve je podijeljeno u jednom danu. Među brojnim kupcima je i Marko, kojem je za oko zapeo električni Renault Twingo. Želio ga je kupiti i prošle godine, ali zbog tadašnjeg sustava "najbrži prst" nije uspio.

- Puno mi je bolja ova varijanta gdje je sve išlo preko autokuće, zato što je to bilo mnogo jeftinije što se tiče živaca. Odnosno, sve je bilo brže, trebao sam samo predati minimalnu dokumentaciju, a odluka je bila jednostavna, jer pratim razvoj samog modela električnog Twinga već više od godinu dana, tako da sam znao unaprijed što mi treba, rekao je Marko Ježić, kupac električnog automobila.

Upravo za taj automobil vlada najveće zanimanje, kažu u ovoj autokući. Jedan od važnijih razloga - cjenovna konkurentnost.

- On je inače 150 tisuća kuna, ali uz ovaj poticaj Fonda je njegova cijena 89 tisuća kuna. Smatram da je to cijena koja je dostupna građanima, rekao je Vladimir Štarkelj, direktor Prodaje, Autokuća Štarkelj.

Veliki interes građana


Građani i tvrtke pokazali su u četvrtak velik interes za kupnju energetski učinkovitih vozila te su do popodnevnih sati rezervirali svih predviđenih 90 milijuna kuna poticaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, zbog čega je Javni poziv privremeno zatvoren.


Zaprimanje zahtjeva započelo je jutros u osam sati preko prodajnih mjesta za vozila, te je u manje od osam sati ukupno zaprimljeno 1464 zahtjeva za sufinanciranje 1950 vozila, rekla je za Hinu načelnica Sektora za energetsku učinkovitost u Fondu Maja Rajčić.

Rekla je da su 60 posto zahtjeva podnijeli građani odnosno fizičke osobe.

Dvije trećine prijavljenih vozila su M1 kategorije, dakle osobni automobili za koje je prosječno traženo 63 000 kuna. Zahvaljujući poticajima, neki od modela električnih automobila cjenovno su stali uz bok klasičnim automobilima iste klase, stoga ne čudi, kaže Rajčić, kako su među najprodavanijima bili oni srednje klase. Velik interes bio je i za električne motocikle, za koje se moglo dobiti do 20.000 kuna.

Nakon što su građani i tvrtke rezervirali tražene poticaje, u Fondu kažu da su u roku od osam dana prijavitelji dužni na račun prodajnog mjesta uplatiti obavezni minimalni predujam, a prodajno mjesto će u aplikaciju Fonda učitati račun za predujam i dokaz o primitku uplate od strane kupca. Nakon toga, kupcima će e-mailom stići potvrda o uspješnom dovršetku prijave na Javni poziv Fonda, a onima s potpunom i ispravnom dokumentacijom će na adresu stići i odluka i ugovor o sufinanciranju.

Sredstva će se isplaćivati jednokratno, u roku od 30 dana od zaprimanja potpune dokumentacije za isplatu.

U slučaju da u roku od osam dana određeni broj rezervacija ne bude potvrđen uplatom predujma, Fond će ponovno otvoriti javni poziv te će prodajna mjesta nastaviti sa zaprimanjem zahtjeva do ukupno raspoloživog budžeta.

Sve informacije o otvaranju/zatvaranju javnog poziva će biti pravodobno objavljene na stranicama www.fzoeu.hr i vozimoeko.fzoeu.hr.

- Naš cilj je sredstva za kupnju energetski učinkovitih vozila dodjeljivati kontinuirano. Želimo doći u fazu da, poput nekih drugih EU članica, imamo trajno otvoreni poziv tako da se svatko tko se odluči na kupnju takvog vozila može u svakom trenutku izravno prijaviti, zaključila je Rajčić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!