12:51 / 02.04.2019.

Autor: D.M./HRT

Već živimo u sušnom razdoblju - kako smanjiiti rizike

Foto: ilustracija, Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: ilustracija, Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Suša je bilo i prije ali od 2000. broj sušnih dana se drastično povećao. Hrvatska ima kapaciteta za navodnjavanje. Samo oko 5 do 7 posto poljoprivrednih površina ima navodnjavanje.
Državni hidrometeorološki Zavod organizira nacionalnu radionicu "Rizici od suše u Dunavskoj regiji". Na ovoj radionici uvijek se postavlja pitanje kako poboljšati spremnost  za upravljanje sušom i kako uvesti metodologiju za procjenu praćenja rizika. U Studiju 4 o tome smo razgovarali s meteorologom Izidorom Pelajićem.

- Prekograničnom suradnjom obnoviti šume i nasipe
- U nekim dijelovima Hrvatske humusni sloj zemlje pao na 1%

- Suša je bilo i prije ali od 2000. broj sušnih dana se drastično povećao. Hrvatska ima kapaciteta za navodnjavanje. Samo oko 5 do 7 posto poljoprivrednih površina ima navodnjavanje. Hrvatska je već u sušnom režimu. Na krajnjem istoku već ponegdje nedostaje i do 80 posto oborina - posebno na području uz Dravu i Dunav, kazao je Pelajić. 

Zagrijavanje na planetarnoj razini je stiglo, a utjecaji će biti različiti. Kolege iz DHMZ-a istražuju kako će se globalne promjene odraziti kod nas lokalno. Možemo očekivati da će biti samo gore, uz manje oborina i više vrućine, a rezultati istraživanja koristit će savjetodavnim službama i ratarima, dodao je.

Više o istraživanju o ugroženosti vezano za manjak vode i isušivanje rijeka - poslušajte u videoprilgu!
 
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!