19:32 / 24.06.2019.

Autor: Eugen Husak, Marija Matoš/D.M./HRT

Veće ovlasti predsjednika - opasna ambicija ili dobra rješenja?

Foto: arhiva, Patrik Macek/PIXSELL

Foto: arhiva, Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sigurno je samo jedno - komentara neće nedostajati. Jer bitka za Pantovčak tek je počela.
Objava Miroslava Škore da će se kandidirati za predsjednika Republike i danas izaziva brojne reakcije. Veliku pozornost privukle su Škorine ideje o promjeni propisa za provođenje referenduma, ali i većim ovlastima predsjednika. Ustavni stručnjaci i politička javnost - podijeljeni su.

Opasna autokratska ambicija ili dobra rješenja koja će građanima vratiti povjerenje u institucije. Škorina najava da neće biti fikus, nego predsjednik s ovlastima, podijelia je stručnjake. Jedan od tvoraca Ustava, profesor Branko Smerdel odmah je reagirao na Facebooku.Profesorica s osječkog pravnog fakulteta Anita Blagojević pak smatra da je dobro što je Škoro aktualizirao pitanje ustavnih promjena. Smatra kako puno toga ne funkcionira onako kako bi trebalo, što je rezultat, kaže - "neodgovarajućeg i zaista nekvalitetnog zakonodavnog okvira".

- Kandidati na predsjedničkim izborima - analiza
- Reakcije na Škorinu objavu kandidature
- Plenković: Neka Grabar-Kitarović sama odabere najbolji trenutak
- Reakcije na Milanovićevu objavu kandidature
- Šeks: Specijalan rat protiv predsjednice

Velike predsjedničke ovlasti u neovisnoj Hrvatskoj imao je samo prvi predsjednik Franjo Tuđman, koji je svoju moć demonstrirao i na samoj svečanoj inauguraciji, kad je sam mijenjao čak i tekst prisege. Takva koncentracija političke moći u jednoj osobi izazvala je mnogo kritika u zemlji i svijetu, pa je nakon Tuđmanove smrti, za mandata Stipe Mesića, Hrvatska napustila tzv. polupredsjednički model i većinu ovlasti prenijela na parlament.

No, Miroslav Škoro traži veće ovlasti. Jedna od najkontroverznijih ideja svakako je želja da referendum koji građani potvrde postane zakonodavan.Sa zanimanjem je dočekana i Škorina ideja da predsjednik predlaže suce Ustavnog suda koji bi sutra trebali kontrolirati upravo predsjednika. Stoga i ne čudi što iz vladajućeg HDZ-a stiže prva kritika Škorine ideje. "Kada bismo hrvatsko zakonodavstvo mijenjali željom i namjerom svakog tko se uključi u bilo kakav izborni proces dobili bismo jednu šumu iz koje drveće na kraju ne bi vidjeli", poručio je ministar Darko Horvat.

I šef oporbenog HSS-a Krešo Beljak smatra da je Škoro u nemogućoj misiji. Škorine namjere i izjave smatra politikanstvom i pokušajem manipulacije biračima. Ustav se, kaže, ne može mijenjati kako je on zamislio.

Sigurno je samo jedno - komentara neće nedostajati. Jer bitka za Pantovčak tek je počela.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!