19:09 / 20.10.2018.

Autor: A.Z./B.S.LJ./HRT

Veće plaće sucima, veća i motivacija za rad?

-

-

Foto: - / -

Velik je posao pred hrvatskim sucima da osiguraju učinkovitu pravnu zaštitu.
Iako se broj neriješenih predmeta svake godine smanjuje za otprilike 10-ak posto, zabrinjava što se zaprimi oko milijun i 250 tisuća novih. Velik je posao pred hrvatskim sucima da osiguraju učinkovitu pravnu zaštitu. Resorni ministar Dražen Bošnjaković najavio je povećanje njihovih plaća, no hoće li to biti dovoljna motivacija za učinkovitiji rad?

Ministarstvo pravosuđa u proceduru je uputilo zakon kojim se predlaže povećanje plaća u pravosudnom sustavu. "Dosad smo imali posljednjih pet, šest godina uglavnom smanjivanje, osnovica se smanjivala najprije 3% pa 6%, i sada je prijedlog da, s obzirom na to da su rasle osnovice u javnom sektoru, i za pravouđe osnovica ide 6%", kaže ministar Bošnjaković.

Udruga sudaca pozdravlja tu odluku, ali podsjeća da je to još uvijek manje nego 2009. "A znatno manje nego što je osnovica za obračun plaća u javnim i državnim službama, koja iznosi 5.421 kunu.", kaže Damir Kontrec, predsjednik Udruge hrvatskih sudaca.

Pozdravljaju i izjednačavanje plaća sudaca na općinskim sudovima s onima na trgovačkim i upravnim. Kritike da sudaca ima previše u odnosu na broj stanovnika odbacuju jer smo, kažu, europski rekorderi po broju predmeta. "U Hrvatskoj se svake godine zaprima novih milijun i 200 tisuća predmeta, na četiri milijuna stanovnika. Mislim kako to govori da taj broj onda nije prevelik jer se sad kreće oko 1760 sudaca u Hrvatskoj", kaže Kontrec.

Najnovije izvješće Svjetskog ekonomskog foruma Hrvatsku po neovisnosti sudstva stavlja na samo začelje ljestvice, 120. od 140 mjesta. Ministar Bošnjaković kaže da mu nisu jasni parametri kako se do toga došlo. "Jer mi smo u postupku pregovora za članstvo u EU mijenjali čak i Ustav da omogućimo sve ove procese,  da oni budu transparentni, da budu neovisni", kaže.

Udruga sudaca također smatra da je ovako loš plasman nerealan, no priznaju da problema ima. Najveći im je stalno mijenjanje propisa što dovodi do neujednačenih presuda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!