16:40 / 30.04.2021.

Autor: Studio 4/HRT

Večeras sindikalna akcija na Glavnom zagrebačkom kolodvoru

Mladen Novosel, predsjednik SSSH najavio je akciju na zagrebačkom Glavnom kolodvoru

Mladen Novosel, predsjednik SSSH najavio je akciju na zagrebačkom Glavnom kolodvoru

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), rekao je za Studio 4 HTV-a da će SSSH i ove godine, unatoč epidemiološkim uvjetima, obilježiti Praznik rada. Organizirat će događanje "5 do ponoći" danas na glavnom željezničkom kolodvoru u Zagrebu.

- Jedna skupina aktivista glumaca će u našoj organizaciji izvesti jedan performans s porukom "Zadnji vlak za bolje normalno", kazao je.

Tijekom gostovanja dotaknuo se i aktualnim problema na tržištu rada, istaknuvši kako privatni poslodavci još uvijek izbjegavaju kolektivno pregovarati.

"Još uvijek dobar dio privatnih poslodavaca zabranjuje radnicima sindikalno organiziranje"

- Još uvijek dobar dio privatnih poslodavaca zabranjuje radnicima sindikalno organiziranje, rekao je, pojasnivši da to ne čine direktno, nego indirektno. A bolji položaj radnika može se, kaže, ostvariti samo kroz kolektivne ugovore.

- To nije naša ideja, to nije naša vizija koju smo mi izmislili. To je praksa koja je pokazala u svim onim starim članicama EU, gdje naši radnici svakodnevno idu - od Njemačke gdje ide najviše naših radnika, do Irske, nordijskih zemalja itd., gdje se preko 90% odnosa između radnika i poslodavaca regulira kolektivnim ugovorima. I naravno tarife, cijene rada, visine plaća i svi ostali radni uvjeti, rekao je.

Sporazum s HUP-om

Najavio je i kako će idući tjedan s Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP) potpisati sporazum o pokretanju kolektivnog pregovaranja za sektor javnog linijskog prijevoza.

Radni sporovi 

U ovom trenutku u javnim službama se vodi pedesetak tisuća radnih sporova zbog isplate plaće prema smanjenoj osnovici u 2016. godini, napomenuo je, gostujući također u Studiju 4 Željko Stipić, šef sindikata Preporod.

Vrhovni sud svojom je odlukom išao na ruku radnicima, potvrdio je dodavši kako je nekoliko tisuća sporova već riješeno, pritom se parnice najsporije odvijaju u Zagrebu i Splitu.

- I ono što je osobito važno, svi su riješeni u korist radnika. Čak su krenule i uplate prema radnicima, rekao je.

Kolektivni ugovori

Novi razgovori o kolektivnim ugovorima najavljeni su nakon 1. svibnja. Spominjao se zahtjev od strane Ministarstva financija, prije svega za zamrzavanjem dizanja plaća u javnom sektoru.

- Što se tiče naših plaća, smatramo da još uvijek nema razloga bilo što dovoditi u pitanje. Vlada poštuje sve ono što je potpisala i nadamo se da će se tako nastaviti i dalje. Naravno, uvijek ima prostora za poboljšanje, vidjeli smo ovih dana, kada je Državni zavod za statistiku izašao s 300 zanimanja s visokom stručnom spremom, da smo mi zaposleni u školama po primanjima negdje na pretposljednjem mjestu. Ima tu, osobito kad krene pregovaranje za granske kolektivne ugovore, sigurno prostora za stanovita poboljšanja. No nas čeka najprije početak pregovora za temeljni kolektivni ugovor, a zatim i pregovori o gradskim kolektivnim ugovorima, kazao je.

Rad u izvanrednim okolnostima

Rekao je i kako se mora napokon riješiti i radno-pravni status njihovih članova, i svih onih koji rade u javnim službama, za rad u izvanrednim okolnostima.

- Cijelo vrijeme upozoravamo da tu nastaju na neki način uštede na strani poslodavaca, ali isto tako i neki dodatni troškovi na strani radnika, i da bi to trebalo nekako pravično iznivelirati. Predlagali smo i predlagat ćemo kao sindikat najrazličitija rješenja. Svugdje gdje nastaju neki dodatni poslovi i obveze, sve to mora biti regulirano, poručio je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!