Većina građana smatra da se noviji uređaji više kvare

21.11.2022.

Zadnja izmjena 17:44

Autor: Vijesti/IMS/HRT

Rezultate istraživanja predstavila je Biljana Borzan

Rezultate istraživanja predstavila je Biljana Borzan

Foto: Vijesti / HRT

Čak 93% građana smatra da kućanski aparati danas imaju kraći vijek trajanja, nego oni proizvedeni prije 20 godina, a njih više od 60% smatra i da je riječ o takozvanim "ugrađenim kvarovima". Pokazalo je to istraživanje europarlamentarke Biljane Borzan. Kao proizvode koji se kvare ranije od očekivanog - građani su izdvojili mobitele, perilice za rublje i televizore.

Zoran Stašević u svom servisu radi već 30 godina. Najviše popravlja televizore za koje je i sam primijetio da se kvare brže i više nego prije.

Primijetili su to i građani. Čak 60% njih smatra da je vijek trajanja uređaja, ili određenih dijelova, unaprijed programiran.

Prema istraživanju, najviše se kvare mobiteli, perilice i televizori i to između druge i treće godine korištenja, što se često podudara s istekom obveznog jamstva.   

- Preko 90 posto ih smatra da su uređaji koje smo kupovali prije 20, 30 godina trajali dulje, a danas se kvare - prema osjećaju građana, ali to su pokazala i druga istraživanja - otprilike između druge i treće godine rada, što se zapravo poklapa s istekom obveznog jamstva, rekla je europarlamentarka Biljana Borzan.

Perilice se kvare nakon određenog broja okretaja, televizori se kvare nakon određenog broja sati. Dakle, "kilometraža", što bi se reklo, ima određeni utjecaj na trajanje uređaja, dodala je.

Zbog uštede na materijalima i masovne proizvodnje, kvaliteta uređaja je lošija, ističu iz Udruge potrošača.

Mnogi potrošači radije kupe novi uređaj, nego popravljaju stari, što dugoročno nije održivo ni za građane ni za okoliš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!