14:05 / 18.10.2018.

Autor: E.H./I.H./P.F./HRT

'Velebit 18' nas je koštao 8,1 mil. kn; Krstičević odgovorio Marasu

-

-

Foto: - / -

Vojna vježba 'Velebit 18 – združena snaga' bila je sveobuhvatna, združena, intergranska vježba svih postrojbi Hrvatske vojske.
U Ministarstvu obrane RH održana je konferencija na kojoj su predstavljeni troškovi vježbe Velebit 18 koji iznose 8,1 milijun kuna. Na vježbi je sudjelovalo 5677 vojnika, lakše je ozljedeno njih 5, vježba je trajala 72 sata, a izvođena je na 11 vježbališta i poligona.

Mirko Šundov
načelnik Glavnog stožera je naglasio da svaka članica NATO-a provodi slične vježbe, i troškovi su slični. Oko 8 milijuna kn je trošak vježbe bez streljiva. Ubojita borbena sredstva nas stoje 15-20 milijuna kuna god. I moramo ih zanavljati, ali i trošiti, dodao je.

Nikad nismo rekli da ćemo uštedjeti, nego da ćemo grupirati više manjih vježbi, pa će nam troškovi ostati isti, pojasnio je Šundov.

Zbog vježbe ministarstvo nije tražilo nikakva dodatna sredstva iz proračuna. Raketa RBS knjigovodstveno stoji 7 milijuna kuna, trošak ispaljivanja je zapravo otpis i zbrinjavanje otpisane rakete, kazao je admiral Robert Hranj.

Vojna vježba 'Velebit 18 – združena snaga' bila je sveobuhvatna, združena, intergranska vježba svih postrojbi Hrvatske vojske koja je održana od 13. do 15. listopada 2018. na više lokacija u Republici Hrvatskoj u neprekidnom trajanju od 72 sata.

MORH je objavio kako je to glavni obučni događaj Hrvatske vojske u 2018., u kojem je sudjelovalo oko 5500 pripadnika Hrvatske vojske i dio pričuvnog sastava, a korištena su borbena i neborbena tehnika te naoružanje i oprema iz svih postrojbi OSRH.

Krstičević odgovorio Marasu

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević osvrnuo se na izjavu saborskog zastupnika Gordana Marasa na sjednici Hrvatskog sabora, a na temu održavanja vojne vježbe Velebit 18 – Združena snaga.

Ministar Krstičević poručio je kako će se i dalje nastaviti neumorno jačati sposobnosti pobjedničke Hrvatske vojske. Kolega Maras postavlja pitanje zašto kao ministar obrane hodam na terenu u smeđoj odori, koji su troškovi održane vježbe i slično. Ono što mogu poručiti gospodinu Marasu je to kako će Hrvatska vojska vježbati. Hrvatska vojska neće biti u vojarnama i čistiti oružje, nego će vježbati s ciljem postizanja vrhunske spremnosti i uvježbanosti. Možda bi kolega Maras želio da naša vojska ne vježba, možda bi želio da se Hrvatska vojska razoruža ili pak da hrvatski ministar obrane nije s vojnicima na terenu u radnoj odori pod hrvatskom zastavom. To ne mogu razumjeti, ali mogu poručiti: Hrvatska vojska će vježbati da bude uvijek spremna, sposobna i uvježbana što je i moja odgovornost kao ministra obrane Republike Hrvatske, rekao je ministar Krstičević.Dodao kako prije svega, treba čestitati vojnicima, dočasnicima i časnicima na vrhunskim izvedbama u vježbi Velebit 18, što je dokaz kako hrvatski narod ima modernu vojsku koja štiti i brani.

Što se tiče troškova vježbe Velebit 18, znate da smo 3. listopada prijavili održavanje vježbe te o istome obavijestili hrvatsku javnost. Planirao sam desetak dana nakon provođenja raščlambe također izaći u javnost i odjaviti vježbu, međutim zbog raznih spekulacija koje su se pojavili danas su u Ministarstvu obrane RH predstavljeni troškovi vježbe jer porezni obveznici imaju pravo uvijek znati gdje se i kako troši njihov novac. Naš rad je transparentan, rad je u funkciji jačanja Hrvatske vojske i poručujem gospodinu Marasu kako ćemo na taj način, nastaviti raditi i dalje, zaključio je Krstičević.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!