16:40 / 25.09.2020.

Autor: HRT

Veledrogerije: Dugovi bolnica ponovno premašili četiri milijarde kuna

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Unatoč izvanrednoj uplati od 500 milijuna kuna sanacijskih sredstava u srpnju, dug bolnica ponovno je premašio četiri milijarde kuna.
Unatoč izvanrednoj uplati od 500 milijuna kuna sanacijskih sredstava u srpnju, dug bolnica ponovno je premašio četiri milijarde kuna, upozorili su u petak iz Udruženja trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima i ortopedskim pomagalima pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

Prema podacima prikupljenim od 36 veledrogerija članica udruženja pri HGK, ukupni dug bolnica 31. kolovoza iznosio je 4.014.532.953 kune.

Evidentno je da dug raste mjesečno za više od 220 milijuna kuna, ističe Udruženje.

- Veledrogerije zahtijevaju hitnu uplatu dodatnih sanacijskih sredstava te dogovor o otplati preostalog dijela duga kako bi mogle osigurati neprekinutu isporuku lijekova i drugog materijala. U suprotnom je vrlo izgledan prekid isporuke lijekova već u idućih desetak dana, poručuje predsjednik Udruženja Tomislav Kulić.

Ističe kako je trenutna situacija teža nego u srpnju s obzirom na to da je HZZO u zadnja dva mjeseca znatno smanjio mjesečne uplate ljekarnama. 

- Time je potpuno izgubljen pozitivni efekt sanacijske uplate iz srpnja, a veledrogerije su ponovo dovedene na rub likvidnosnog sloma, tvrdi Kulić.

Neke od veledrogerija već ostaju bez dijela asortimana zbog nemogućnosti podmirenja obveza prema svojim dobavljačima pa je redovita opskrba lijekovima, medicinskim proizvodima i opremom ponovno dovedena u pitanje.

- Uzimajući u obzir dosad evidentirane dugove i trend rasta dugova do kraja godine bolnički sustav će ove godine generirati novi dug u visini 2,67 milijardi kuna. Reforma zdravstvenog sustava, a poglavito bolničkog segmenta, imperativ je koji se ne smije odgađati, ocijenio je Kulić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!