11:18 / 12.07.2019.

Autor: HRT

Veledrogerije limitiraju isporuku lijekova, tužit će bolnice

-

-

Foto: - / -

Do kraja godine dugovanja bolnica veledrogerijama za lijekove i medicinske proizvode premašit će 3,6 milijardi kuna, jer se svakog mjeseca dug povećava za 150 milijuna kuna.
Dug bolnica veledrogerijama premašit će 3,6 milijardi kuna do kraja godine, uz mjesečni rast od 150 milijuna kuna. Bolnice krše zakone i prosječno plaćaju u roku od 590 dana, a neke i duže od 1000 dana. Predsjednik Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Drago Prgomet odgovorio je da su svjesni dugova koje imaju, dugovi će se isplatiti, ali obustave lijekova neće biti.

Ni nakon nedavnog sastanka u Vladi s premijerom Plenkovićem i ministrima Kujundžićem i Marićem, kao ni nakon prethodno poslanih brojnih službenih dopisa i javno upućenih apela za pronalaženje rješenja za nagomilane dugove bolnica prema veledrogerijama, pomaka i dalje nema i dug se nastavlja gomilati.

Kujundžić: Svatko ima pravo tražiti ono što mu se duguje

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u petak, u povodu najave Koordinacije veledrogerija da će zbog dugova bolnica započeti selektivnu obustavu isporuke lijekova, da je veledrogerijama prije mjesec dana isplaćeno 200 milijuna kuna, te da se za taj problem moraju tražiti kratkoročna i dugoročna rješenja.

Zbog toga su veledrogerije prinuđene započeti sa selektivnom obustavom, odnosno, limitiranom isporukom lijekova i medicinskih proizvoda kao i podizanjem tužbi protiv pojedinih bolnica, objavljeno je na današnjoj je konferenciji za medije HUP - Koordinacija veledrogerija. Radi se o bolnicama s najstarijim dugovanjima - onima čiji rokovi plaćanja prelaze 1000 dana: OB Dubrovnik, OB Sisak i OB Vinkovci.

Hrvatska nikad nije ostala bez lijekova, bolnice nikad nisu ostale bez lijekova i neće ostati ni sada, poručio je Prgomet nakon potpisivanja ugovora o financiranju projekta "Dječji centar za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak".

Ukupni dospjeli dug prema veledrogerijama krajem lipnja iznosi 2,6 milijardi kuna. Nakon sastanka s premijerom u svibnju bolnicama je doznačeno 200 milijuna kuna za hitno podmirenje manjeg dijela duga uz obećanje da će se odmah započeti tražiti rješenje za održivo plaćanje nagomilanih dugovanja, a unatoč pokušajima dogovaranja sastanka s ministrima financija i zdravstva kako bi se razgovaralo o načinu na koji će se sustavno riješiti problema dugovanja do njega još nije došlo.

Do kraja godine dugovanja bolnica veledrogerijama za lijekove i medicinske proizvode premašit će 3,6 milijardi kuna, jer se svakog mjeseca dug povećava za 150 milijuna kuna, dok se prosječan rok plaćanja penje na 590 dana (što ne uključuje bolnice koje već sad imaju rokove plaćanja duže od 800, odnosno 1000 dana).rekao je.

Dug bolnica prema veledrogerijama nastavlja rasti i dosegao je je 2,6 milijardi kuna, zbog čega je Koordinacija veledrogerija najavila da će uskoro započeti selektivnu obustavu isporuke lijekova i medicinskih proizvoda. Neke veledrogerije podići će i tužbe protiv bolnica u Dubrovniku, Sisku i Vinkovcima, koje imaju dugovanja i preko tisuću dana.

Prgomet je ocijenio kako veledrogerije ostvaruju itekako dobar profit u Hrvatskoj pa neće ići s tužbama. Upitan znači li to da veledrogerije zarađuju dovoljno bez obzira na velike dugove, Prgomet je poručio da nijedna nije zatvorila svoja vrata.

O statusu prekomjernih dugovanja bolnica za lijekove i medicinske proizvode te položaju veledrogerija na hrvatskom tržištu obaviještena je i Europska komisija, kao i Glavna Uprava Ekonomske komisije za zdravlje i sigurnost hrane, obzirom na prijetnje funkcioniranju zdravstvenog sustava koji zakonski mora biti na raspolaganju svim državljanima Europske unije.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!