Veledrogerije uvjetuju isporuku, premijer poručuje da će lijekova biti

20.10.2020.

14:14

Autor: S.M./HRT/Hina

default error photo
Veledrogerije su danas poručile kako traže od Vlade uplatu od 2,7 mlrd. kn do kraja godine i dogovor o otplatnom planu za ostali dio duga do ukupnih 5 mlrd. kn.
Dok se bolnice danas javljaju s izvješćima o tome s koliko lijekova raspolažu, veledrogerije isporuku uvjetuju Vladinom uplatom od 2,7 mlrd. kn do kraja godine. Premijer je poručio da je veledrogerijama jučer za podmirenje dijela duga ponuđen iznos koji je bio moguć bez rebalansa proračuna. Kaže da će se tražiti način kako sustavno osigurati održivi način plaćanja za lijekove i medicinske proizvode.

➡️ Predstavnici veledrogerija napustili sastanak s ministrom Marićem 

- Veledrogerije se javljaju u vrlo preciznim intervalima, biraju trenutak. Nekada to baš bude prije izbora, onda mi kažemo dođite nakon izbora i slično. Situacija je takva da je ponuda koja je bila na stolu u ovom trenutku bila moguća, bez rebalansa proračuna. To je bila poruka ministara Marića i Beroša. Nakon rebalansa proračuna nalazit ćemo rješenja kako da se sustavno pokuša osigurati jedan održiv način plaćanja tih obaveza koji kontinuirano rastu, izjavio je premijer Andrej Plenković na konferenciji za novinare na kojoj je govorio nastavku mjera za očuvanje radnih mjesta zbog koronakrize.

Ocijenio je kako se razgovori s veledrogerijama uvijek vode "uz neke tenzije, ali se uvijek došlo do nekog rješenja, bitno je biti razuman i odgovoran".

- Vodimo razgovore s njima koji će voditi do toga da ne dođe do problema u funkcioniranju zdravstvenog sustava. Bit će lijekova, veledrogerije moraju operirati na hrvatskom tržištu i sutra, kazao je Plenković.

Veledrogerije traže da se dug svede na dvije milijarde kuna

Nakon što su predstavnici veledrogerija u ponedjeljak napustili sastanak s ministrima financija i zdravstva nezadovoljni Vladinom ponudom, predsjednik Udruženja veletrgovina pri HGK Tomislav Kulić poručuje da u ovom trenutku zahtijevaju uplatu 2,7 mlrd. kn do kraja godine. Preostali dug do pet milijardi kuna žele riješiti do 30. lipnja iduće godine, a do tada bi s resornim ministarstvom pokušali definirati otplatni plan kojim bi se smanjila ročnost plaćanja preostalog dijela duga, izjavio je Kulić. 

- Naš je uvjet - svedite nas na dvije milijarde kuna ukupnog duga, tako da možemo pomoći kreditirati zdravstvo do 30. lipnja iduće godine. Sve ispod 2,7 milijardi kuna za veledrogerije je neodrživo. Samo desetak najvećih veledrogerija u ovom trenutku zaduženo je za 1,2 milijarde kuna u bankama i drugim izvorima financiranja, pa smo na rubu likvidnosti, poručuje Kulić, čije udruženje broji 40-ak članica. 

Od 500 milijuna kuna, koje je Vlada namijenila uplati veledrogerijama u srpnju, članicama njegova udruženja uplaćeno je 403 milijuna kuna. No, kako je od srpnja HZZO ustegnuo uplatu 700 milijuna kuna ljekarnama za lijekove, veledrogerije su ostale i bez tih 700 milijuna.

Pojedini dobavljači nisu više spremni isporučivati lijekove veledrogerijama, a neke veledrogerije počele su prije dva tjedna s redukcijom isporuke lijekova bolnicama. Kulić, koji je član Uprave Phoenix farmacie, kaže da je njegova tvrtka s redukcijom krenula početkom listopada, a obuhvaćene su sve opće i županijske bolnice s dugom starijim od 500 dana. Sljedeći korak je proširenje redukcije na kliničke bolnice i KBC-e, po kriteriju najstarijh potraživanja, dodao je.

- Preostali asortiman usmjerit ćemo prema ustanovama koji plaćaju nešto bolje i tako osigurati minimum isporuke proizvoda koji su nam ostali, jer smo od dobavljača doživjeli već prve blokade. Trenutno funkcioniramo s ostacima zaliha od dobavljača koji su nam uskratili isporuku, jer već duže vrijeme nismo u stanju servisirati naš dug prema njima, naglašava Kulić.

Dugovi općih i županijskih bolnica su najproblematičniji

Najproblematičniji su trenutno dugovi općih i županijskih bolnica, primjerice dug dubrovačke bolnice prema četiri najveće veledrogerije iznosi 61,9 milijuna kuna, od čega je dug stariji od godine dana 12,09 milijuna kuna.

- Dug za lijekove i potrošni materijal stariji od godine dana zapravo je star 430 do 450 dana, ili prema dobavljačima 500 dana. To je problem na razini države i mi tu ne možemo sami utjecati, rekao je ravnatelj bolnice Marijo Bekić. Dubrovačka bolnica ima lijekova za još dva tjedna, a tada u pitanje dolazi liječenje pacijenata. Tri od četiri veledrogerije obustavile su isporuku lijekova.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč rekao je danas da u zdravstvenim ustanovama kojima je osnivač Grad Zagreb lijekova ima dovoljno za nekoliko tjedana. No napomenuo je da bi se kriza s obustavom isporuke lijekova mogla osjetiti ako se uskoro ne osigura normalna opskrba.

U pulskoj bolnici zasad imaju samo usmenu najavu iz veledrogerija o obustavi isporuke lijekova, koje će trajati dok bolnica ne podmiri dug stariji od godinu dana. Dospjeli dug iznosi 11 milijuna kuna, a ukupni dug stariji od godinu dana je 28,5 milijuna kuna, kaže ravnateljica bolnice Irena Hrstić. Stanje ocjenjuje zabrinjavajućim jer zasad raspolažu određenim rezervama lijekova, no već idućih dana moglo bi doći do nestašice. 

KBC-i trenutno plaćaju veledrogerijama unutar 300 dana

Ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Mario Zovak kaže da u ovom trenutku nemaju najavu obustave lijekova. Trenutno veledrogerijama plaćaju unutar 300 dana, a slična je situacija i u drugim KBC-ovima. 

- Cijene naših usluga su premale, a lijekova i opreme previsoke, bolnički limiti iz nekih davnih vremena su nepravedni, no i dalje se ne korigiraju, ističe Zovak dodajući da kašnjenje uplata nije korektno prema dobavljačima, prije svega malim domaćim tvrtkama kojima je i uplata od 100.000 kuna kapitalna investicija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!