Veleposlanici u vinogradu promovirali svoje borbene zrakoplove

30.09.2020.

09:50

Autor: M.Š./HRT

default error photo
Veleposlanici su iskoristili priliku kako bi promovirali svoje borbene zrakoplove, a koje namjerava kupiti Hrvatska.
Održana je "Diplomatska berba" u Jastrebarskom, a koja je organizirana za šefove diplomatskih misija i međunarodnih organizacija akreditiranih u RH, kojoj je organizator predsjednik Zoran Milanović.

Veleposlanici su iskoristili priliku kako bi promovirali svoje borbene zrakoplove, a koje namjerava kupiti Hrvatska. Švedska nudi novi Gripen C/D model, SAD novi F-16 blok 70, Francuska polovni Rafale, a Izrael polovni F-16, blok 30.

- Švedska zaista ima dobru ponudu za Hrvatsku. Ne bih rekla da je ovo danas prilika za te stvari. Kolega iz SAD-a (veleposlanik Robert Kohorst op.a.) nosi masku F-16, a ja se šalim i kažem mu da se naši avioni ne trebaju prodavati jer se prodaju sami od sebe , rekla je veleposlanica Kraljevine Švedske u Hrvatskoj, Diana Helen Madunić.

- Promoviram avione F-16, voljeli bismo da kupite nove F-16 od nas. To je sjajan zrakoplov i odličan vrijednost za Hrvatsku. Nadam se da će se proces završiti u našu korist. Zahvaljujem predsjedniku Zoranu Milanoviću na podršci našoj ponudi, on je jako pametan čovjek. Mislim da to zaslužujemo, jako smo dobri partneri Hrvatskoj već više od 25 godina i htjeli bi nastaviti s partnerstvom na području zračnih snaga. U Europi imate više od 1000 zrakoplova F-16, ne radi se samo o 12 u Hrvatskoj, već o priključenju klubu. Nadam se da će mu se Hrvatska priključiti, govori američki veleposlanik Robert Kohorst.

- Nadam se da će hrvatska Vlada donijeti najbolju odluku. Ako su Izrael i SAD dio toga, neka tako bude i neće biti sretnije osobe od mene. Ako ne, idemo dalje, Izrael i Hrvatska imaju puno polja na kojima surađuju. Nebo je granica, istaknuo je veleposlanik Izraela Ilan Mor.

Sažet je bio i francuski veleposlanik Gaël Veyssire koji je ocijenio da je berba "dan za izgradnju prijateljstva i suradnje, a ne za razgovor o tehničkim i osjetljivim pitanjima" poput nabavke zrakoplova.

- Želimo igrati po pravilima. Predstavili smo ponudu Hrvatskoj i vodi se dijalog s hrvatskim vlastima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!