Sunko: U kontaktu smo sa zatvorima, dobra suradnja s grčkim vlastima

20.08.2023.

19:30

Autor: Zrinka Grancarić/Dnevnik/HRT/IMS/J.L./P.F.

Aleksandar Sunko, veleposlanik RH u Grčkoj, rekao je u razgovoru za Dnevnik HTV-a da je u tijeku prebacivanje uhićenih hrvatskih državljana iz pritvorske jedinice atenske policije, kamo su bili najprije dovedeni, u različite zatvore diljem Grčke. 

Objasnio je da u Grčkoj nema razlike između pritvora i kaznionice kao institucije te da se, iako su u statusu pritvorenika, raspoređuju u standardne zatvore.

- Oni su na više lokacija, sukladno standardnoj proceduri, ali nitko od njih nije sam. U jednoj su ustanovi najmanje dvojica naših državljana, a u većini i više, rekao je.

Na pitanje jesu li sigurni, Sunko je rekao kako se čini da se sada atmosfera polako smiruje.

Veleposlanstvo u kontaktu sa zatvorima


Naglasio je da je Veleposlanstvo u kontaktu s upravama svih ustanova u kojima su uhićeni Hrvati.


- Neki su se tužili na uvjete, u smislu higijenskih potrepština, izražavali strah za svoju osobnu sigurnost, što smo iskomunicirali s upravama zatvora. U takvim slučajevima ih se fizički odvajalo. Imamo kontakte s institucijama i mislim da im se može jamčiti sigurnost. U tom smislu grčka strana je svoj dio posla odradila profesionalno. Generalno, uvjeti u grčkim zatvorima, broj ljudi na određenu kvadraturu to su objektivne okolnosti na koje ne možemo utjecati, rekao je.


Dobra suradnja s grčkim vlastima


Rekao je da su grčke vlasti izrazito susretljive, uprave zatvora imaju eksplicitnu instrukciju da se pazi na njihovu sigurnost.

- Ne žele taj vrući krumpir koji bi ih mogao skupo koštati. Pritvorenici su u kontaktu s odvjetnicima, mogu telefonski razgovarati sa svojim obiteljima. Tijek pravosudnog procesa je stvar grčke države i u njega se diplomacija ne može miješati, ističe.

Vlada RH uputila je apel da se dio državljana koji nisu krivi deportira u Hrvatsku. Sunko kaže da Vlada ne ulazi u pravni meritum procesa i da se hrvatska Vlada ne bavi time da utvrđuje tko je kriv, a tko ne.

- Hrvatska Vlada i diplomacija apeliraju da se istina što prije istraži, da se optužnica što prije specificira, da se utvrdi tko je zašto kriv i da se u tom smislu maksimalno ubrza postupak.

- Jedna od opcija u okviru zakonitog postupka je puštanje pritvorenika da pritvor služe, ako nisu inkriminirani za najteža djela, pod nadzorom izvan kaznionice. Jednom kada počne suđenje i donese se presuda, postoji opcija uzajamnog priznavanja sudske presude, odnosno služenja kazne u drugoj zemlji, recimo u Hrvatskoj. To su pitanja o kojima se razgovara, zaključio je Sunko u razgovoru sa Zrinkom Grancarić.

Jedna od opcija je puštanje pritvorenika da pritvor služe, ako nisu inkriminirani za najteža djela, pod nadzorom izvan kaznionice. Jednom kada počne suđenje i donese se presuda, postoji opcija uzajamnog priznavanja sudske presude, odnosno služenja kazne u drugoj zemlji, recimo u Hrvatskoj.

Aleksandar Sunko, veleposlanik RH u Grčkoj

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!