Veleposlanik Azimov ekskluzivno za HRT o hrvatsko-ruskim odnosima

28.09.2020.

13:07

Autor: Dragan Nikolić/Studio 4/IMS/I.Z./HRT

-

-

Foto: - / -

Azimova će naslijediti novi ruski veleposlanik Andrej Nesterenko.
Dosadašnji ruski veleposlanik Anvar Azimov dao je zadnji intervju hrvatskim medijima prije odlaska s mjesta veleposlanika u Hrvatskoj. Dragan Nikolić ekskluzivno za HRT razgovarao je s Azimovom o ulozi ruske diplomacije u jugoistočnoj Europi, da LNG nije konkurencija ruskom plinu, te o predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću.

Azimov je kazao da su ruske banke i tvrtke u proteklim godinama uložile više od dvije milijarde eura u gospodarstvo Hrvatske. Dodao je da je najuspješnije surađivao s bivšom predsjednicom Republike Hrvatske, Kolindom Grabar-Kitarović. Azimov je rekao da joj treba odati priznanje, jer je dala veliki osobni obol u jačanju hrvatsko-ruskih odnosa, te da joj je Vladimir Putin veoma zahvalan. Azimov je naglasio da je uspostavio dobar odnos i s predsjednikom Zoranom Milanovićem te da se dva puta s njim susreo.

Istaknuo je da se Rusija odnosi s velikim poštovanjem prema prioritetima hrvatske vanjske politike. Poručio je da Rusija zna za obveze Hrvatske prema Europskoj uniji i NATO-u.

- To je za nas realnost. Ali ja sam uvijek govorio i ponovno tvrdim da je rusko-hrvatski faktor veliki plus za autoritet Hrvatske. I zato hrvatsko-ruski odnosi ni u kojoj mjeri ne moraju ometati razvoj vaših odnosa ni s Washingtonom ni s drugim zemljama EU-a, s vašim strateškim partnerima, naglasio je Azimov.

Cijeli intervju pogledajte u videu.


Jelena Jurišić s Fakulteta hrvatskih studija komentirala je sukob između Armenije i Azerbajdžana. Rekla je da Turska želi postati važan regionalni igrač, ne baš na pozitivne načine, ali svakako pokušava ostvariti svoje interese.

- Oni su jučer objavili u svom priopćenju kao će Azerbajdžanu pokušati pomoći na sve moguće načine da ostvare svoje ciljeve, dodala je.

Vanjskopolitički analitičar Božo Kovačević rekao je da su Turska i Rusija zajedno sagradile naftovod Turski tok.

- To je još dodatni razlog za interes drugih zemalja. Budući da je prekinuta gradnja Sjevernog toka 2, ovaj Turski tok može imati odvojke do nekih europskih zemalja, naglasio je.

Jurišić je komentirala slučaj Navaljni. Istaknula je da je Njemačka u jednom momentu,  bazirajući se na podatke tajnog instituta ministarstva obrane, a ne iz bolnice u kojoj se nalazio Navaljni, da je otrovan nekom tvari iz grupe novičok.

- Grupa novičok ne postoji, već plin, poručila je.

Dodala je da su poslije nalazi potvrđeni na osnovu danih uzoraka u nekim drugim institutima diljem Europe. Jurišić je kazala da za Rusiju te optužbe nemaju smisla. Jurišić je naglasila da Rusi to smatraju udar na zdravlje, razum i logiku, jer zašto bi oni slali na zapad nekoga tko u sebi ima taj plin koji bi njih javno optužio te da dobiju sankcije i da odnose sa zapadom još više zahlade. Rekla je da je priča prilično zamršena, te se stalno mijenja, a u Rusiji i dalje izaziva bijes.

Kovačević je naglasio da je opasno biti opozicijski političar ili slobodan novinar u Rusiji. Dodao je da sve što se događa u odnosima Rusije i Zapada treba staviti u kontekst zategnutih odnosa, jer podsjećaju na odnose Hladnoga rata i u takvim se okolnostima ne biraju sredstva da bi se postigli vlastiti interesi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!