15:08 / 29.01.2018.

Autor: HRT

Veleposlanik Hu: pozivamo na poštenu konkurenciju, a ne na političke igre

-

-

Foto: - / -

Veleposlanik Narodne Republike Kine Zhaoming Hu na konferenciji za novinare govorio je o bilateralnoj suradnji na svim područjima.
Veleposlanik Narodne Republike Kine Zhaoming Hu na konferenciji za novinare govorio je o bilateralnoj suradnji na svim područjima.

"Prošla je godina bila godina 25 obljetnice hrvatsko kineskih diplomatskih odnosa. Naši su vođe razmijenili čestitke i imali smo posjete na visokoj razini. No, važnije od toga bila je bolja vidljivost Kine i Hrvatske među narodima obiju zemalja koja je bila puno viša nego proteklih godina. Prošle je godine naša suradnja ostvarila značajan napredak", istaknuo je.

"Odnosi Kine i Hrvatske dobili su potporu svih stranaka u Hrvatskoj. Iz kineske perspektive vjerujemo da kinesko hrvatski odnosi mogu postati jači čim budu ispunjene još dvije platforme za suradnju. Prva je inicijativa "jedan pojas, jedna cesta". To je započeio kineski predsjednik prije 5 godina. To je jedna vrsta novog Puta svile. Hrvatska ima poseban položaj na toj platformi, ne samo zbog Marca Pola već suradnje triju mora koju je pokrenula hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Druga suradnja je 16+1. Hrvatski premijer Andrej Plenković dvaput je sudjelovao na tom sastanku. Kina je impresionirana pozitivnim stavom prema suradnju 16+1.  Osvrnuo se i na gradnju Pelješkog mosta - posao koji je na natječaju dobio kineski konzorcij. S obzirom na to da su se na odabir Hrvatskih cesta žalila druga dva ponuđača navodeći kao razlog dampinšku cijenu, evo što im je odgovorio: "Vjerujemo da je referentna granica za cijenu procijenjeni trošak gradnje mosta koji je iznijela hrvatska strana. To je 1, 8 milijardi kuna. Kineska ponuda znatno je veća i zato kažemo da nije riječ o dampinškoj cijeni. Ako su dvije milijarde dampinška cijena, što je onda procijenjeni trošak koji je iznijela Hrvatska? Znači li to da Hrvatska nije bila ozbiljna u svojoj procjeni? Mi nudimo nižu cijenu od druga dva konkurenta i s tom cijenom most možemo izgraditi - oni ne mogu. Zato ih pozivamo na poštenu konkurenciju, a ne na političke igre", zaključio je.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!