Veleposlanstvo RH u Njemačkoj osudilo optužbe Mladeži Zelenih za genocid nad Bošnjacima

19.07.2022.

00:13

Autor: Hina/HRT

Tvit je objavljen prošli tjedan

Tvit je objavljen prošli tjedan

Foto: REUTERS/Dado Ruvic / Twitter

Hrvatsko veleposlanstvo u Njemačkoj u ponedjeljak je "najoštrije osudilo" optužbe Mladeži Zelenih da je za genocid nad Bošnjacima osim Srbije odgovorna i Hrvatska.

- Osvrćući se na tweet Mladeži Zelenih povodom 27. obljetnice genocida u Srebrenici, u kojem je priopćeno da je Hrvatska odgovorna za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, najoštrije osuđujemo ovakve revizionističke optužbe, objavilo je hrvatsko veleposlanstvo na Twitteru.

Mladež njemačke stranke Zeleni, koja je dio trostrane vladajuće koalicije, objavila je prošli tjedan tweet povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici u kojem, pored Srbije, i Hrvatsku optužuje za genocid nad Bošnjacima, a ta objava još uvijek nije uklonjena ni nakon mnogobrojnih upozorenja u komentarima o falsificiranju povijesti.

- Danas prije 27 godina je u Srebrenici unutar nekoliko dana ubijeno preko 8000 ljudi. To je bio dio genocida nad Bošnjacima koji su počinili Srbija i Hrvatska, kaže se u tweetu organizacije Mladeži Zelenih (Grüne Jugend).


Veleposlanstvo kaže da su "takva izjednačavanja i neistine u potpunosti neprihvatljive i zahtijevaju ispriku za takve lažne vijesti".


Dana 11. srpnja obilježava se obljetnica najvećeg ratnog zločina počinjenog na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata kada su pripadnici vojske i policije bosanskih Srba nakon okupacije zone pod zaštitom Ujedinjenih naroda 1995. ubili po procjeni više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!