11:22 / 23.10.2018.

Autor: M.M./HRT

Velika afera u slovenskoj vojsci: dok su vojnici spavali, iz kamiona ukradeno streljivo

-

-

Foto: - / -

Dok su vojnici spavali u hotelu, iz kamiona na parkiralištu ukradeno je streljivo. U Studiju 4 gostovali su Igor Tabak i Robert Botteri.
Slovensku vojsku posljednjih dana potresa velika afera. Naime, vojnici su dobili zadatak da kamion pun streljiva dovezu u zračnu luku u Leipzigu, odakle je oprema trebala biti prevezena u Mali. Vojnici su u Leipzig stigli dan prije pa su odlučili prespavati u hotelu pokraj zračne luke. Ispred hotela parkirali su kamion te ga povremeno obilazili kako bi se uvjerili da je sve u redu. Međutim, ujutro su shvatili da je netko provalio u kamion i ukrao streljivo. O ovoj temi u Studiju 4 razgovarali smo s Igorom Tabakom, vojnim analitičarom portala Obris.org, te Robertom Botterijem, urednikom Mladine.

"Prema službenoj istrazi, oni su zaboravili sve mjere opreza. Nisu razmišljali o tome da je njihovo ponašanje neodgovorno", rekao je Botteri, ističući da je od 10.000 metaka odneseno 2000.

Na pitanje hoće li netko odgovarati, rekao je da je Karl Erjavec nedavno preuzeo dužnost ministra obrane te da će se sigurno na to izvlačiti.  

Botteri je istaknuo da se postavlja pitanje opće kvalitete slovenske vojske i dodao da to nije njihova prva pogreška.

Vojni analitičar Tabak rekao je da slovenska vojska ima dosta problema. "Prije nekoliko mjeseci bilo je vijesti o nezadovoljavanju NATO-ova ispitivanja spremnosti za pojedine postrojbe, a zatim i nezgoda s vozilima Patria, ali to nije neočekivano jer su do prije dvije i pol godine smanjivali proračun, koji su skoro pa prepolovili, i sad su ga počeli ponovo dizati."

Dodao je da je ukradeno streljivo za automatsku pušku i kutija streljiva za pištolje 9 mm. "Očito su dosta vremena potrošili na biranje budući da su mogli uzeti više. To su najpopularnija streljiva koja će se vrlo brzo prodati", rekao je.

"Očito je da se htio obaviti transport na najjeftiniji mogući način, ali ono što je najjeftinije najčešće nije najbolje", zaključio je Tabak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!