11:06 / 20.05.2020.

Autor: Borko Brunović/Dnevnik/Vijesti/HTV 4/HRT/Hina

Velika akcija USKOK-a, Ana Karamarko ispitana i puštena

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Akcijom je obuhvaćeno 38 osoba te 9 tvrtki, a sumnja se da su naplaćivali nepostojeće usluge preko lažnih faktura te tako sebi pribavili korist od 20 milijuna kuna.
Policija u suradnji s USKOK-om provodi akciju kodnog naziva "FLAJŠ" vezanu uz gospodarski kriminalitet. Obuhvaćeno je devet tvrtki i 38 osoba, među njima i Ana Karamarko, supruga bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka. Ona je nakon ispitivanja puštena, a njezin odvjetnik Ivo Farčić kazao je da za nju nije niti predlagan istražni pritvor. 

Osumnjičene se tereti za stvaranje zločinačkog udruženja preko kojega su prisvojili 20 milijuna kuna i oštetili državu za 11 milijuna kuna. Tereti ih se za "pranje novca", utaju poreza, gospodarski kriminal. Akcija je provedena u Zagrebu, Rijeci i Splitu. 

USKOK tereti Anu Karamarko za izvlačenje 400.000 kuna iz njezine tvrtke "Drimia". Odvjetnik Farčić kazao je da se ona branila aktivno, da je obranu iznosila oko 40-ak minuta i opovrgla sve navode tužiteljstva.

- Nije ulazila u detalje. To je i logično s obzirom na obimnost građe koju sadrži ovaj predmet, dodao je.

Oko 150 policajaca pretreslo je stanove i poslovne prostore 38 osumnjičenih, od kojih je 31 trenutačno dostupan hrvatskom pravosuđu. Oni su sprovedeni pritvorskom nadzorniku, a tijekom popodneva počelo je ispitivanje na dvije lokacije zbog velikog broja osumnjičenih. 

Upravo zbog suprugine tvrtke "Drimia", odnosno njene suradnje s MOL-ovim konzultantom Jozom Petrovićem, Tomislav Karamarko je 2016. otišao s dužnosti prvog potpredsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!