U Istri pretrage i uhićenja, službenici grada Vodnjana na ispitivanju

28.06.2022.

09:48

Autor: D.M./M.Š./HRT

Petra Neuner Geržinić

Petra Neuner Geržinić

Foto: HTV / HRT

Velika akcija USKOK-a i policije u Istri! USKOK u suradnji s PNUSKOK-om i više kriminalističkih timova istarske policije od ranog jutra provodi pretrage i uhićenja na nizu lokacija diljem Istre. Povod ove akcije je nezakonita legalizacija bespravno izgrađenih objekata. Riječ je o pogodovanjima u području prostornog planiranja.

Galerija
USKOK privodi Damira Janka, bivseg pročelnika u općini Vodnjan, Foto: Srecko Niketic /PIXSELL
USKOK privodi Damira Janka, bivšeg pročelnika u općini Vodnjan, Foto: Srecko Niketic/PIXSELLPriveden Damir Janko, bivši pročelnik u općini Vodnjan, Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Uskok je u utorak popodne potvrdio da su u Istarskoj županiji u tijeku uhićenja i pretrage koja se odnose na više osoba osumnjičenih za povredu službene dužnosti.

Uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat su kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s istarskom policijom a provode se na području Istarske županije i odnose se na više osoba za koje se sumnja da su počinile kaznena djela protiv službene dužnosti, izvijestio je Uskok.

Taj specijalizirani odjel tužiteljstva za borbu protiv korupcije i organiziranog potvrdio je da se, među ostalim, postupa i prema dvije osobe za koje se sumnja da su počinile kaznena djela u svojstvu službenika u gradu Vodnjanu.

Nakon ispitivanja osumnjičenika Uskok će, najavili su donijeti odluku o daljnjim potezima u tom predmetu.

Istarska policija izvijestila je da kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti provode djelatnici Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije u koordinaciji s Uskokom.

Policija je potvrdila da su neke uhićene osobe u pratnji policije već na putu za rijeku gdje bi u Uskok trebali biti ispitani.

Doznaje se da se pod nadzorom policije trenutno nalazi više osoba.

Akcija je počela u utorak rano ujutro pretresima stanova, kuća, vozila i poslovnih prostora koje još traju.

U tom složenom kriminalističkom istraživanju sudjeluje više od 60 policijskih službenika.

Istragom je navodno obuhvaćeno više osoba s područja Vodnjanštine ali i Pule, a na prvoj su razini zaposlenici Grada Vodnjana koji su vodili postupke legalizacije, na drugoj poduzetnici, odnosno građevinci, geodeti i arhitekti kao posrednici, te na trećoj vlasnici nekretnina.

Navodne zloporabe službenog položaja i ovlasti ili poticanja dogodile su se između 2014. i 2019. godine.

Od 15 uhićenih osoba 14 ih je iz Istre i jedna iz Rijeke.

- U tijeku je akcija kodnog naziva "Dorina", kojom je obuhvaćeno 20-ak osoba s područja Pule, Vodnjana i Peroja, a sve zbog nelegalne legalizacije građevinskih objekata. Djelatnici vrše kriminalističke radnje i pretrage zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela protiv službene dužnosti, rekla je u javljanju u Regionalnom dnevniku naša reporterka Petra Neuner Geržinić navodeći tko su osumnjičeni. 

- Uhićeni su, među ostalima, bivši pročelnik i bivša voditeljica Odjela za prostorno planiranje grada Vodnjana kao i bivši šef Državne uprave za Istarsku županiju. Akcija se provodila u periodu od 2014. do 2019., u vrijeme kada je IDS bio na vlasti. Iz te stranke odbacuju bilo kakve optužbe i povezanost s uhićenima, kažu da nikada nisu bili članovi IDS-a. S druge strane, SDP koji je tada bio u oporbi proziva upravo IDS kao da je to njihov "modus operandi". Tijekom poslijepodneva se očekuje da će se u Rijeku privesti 15-ak osoba obuhvaćenih ovom akcijom. Oni će na ispitivanje u Uskok, a potom će pred suca istrage koji će odrediti ili neće, pritvor, zaključuje. 

Pastrovicchio: Akcija Uskoka pokazatelj zatečene zamršene situacije u Vodnjanu

Vodnjanski gradonačelnik Edi Pastrovicchio (nezavisni) izjavio je da je današnja Uskočka akcija uhićenja bivših djelatnika gradske uprave pokazatelj zamršene situacije koju su zatekli prije godinu dana kad su preuzeli odgovornost za upravljanje Vodnjanom.

- Današnje radnje Uskoka, rekao je gradonačelnik trebale bi biti svima pokazatelj zamršene situacije koju su zatekl.

Ustvrdio je da su od prve minute bili odlučni u tome da neće tolerirati bilo koju indiciju na korupciju, nepravilnosti ili pogodovanja.

Pastrovicchio koji je na prošlim lokalnim izborima preuzeo vlast od dugogodišnjeg IDS-ovog gradonačelnika Klaudija Vitasovića rekao je da je Vodnjan primjer za cijelu Hrvatsku kako građani mogu demokratski promijeniti čelne ljude i potom zamijeniti loše kadrove u gradskoj upravi.


Reorganizacija gradske uprave nije tekla lako, a nova vlast, kako je rekao "nije bila pošteđena medijskih kritika, uvreda pa ni sudskih postupaka".

Poručio je da je njegov stav o bespravnoj gradnji i mešetarenju zemljištem jasan te je iskazao podršku institucijama koje ozbiljno rade svoj posao.

Smatra da su stvari vezane sa zemljištem otišlo predaleko.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!