20:09 / 28.05.2021.

Autor: Vicko Dragojević/Dnevnik/HTV

Velika borba za Dubrovačko-neretvansku županiju

Božo Petrov i Nikola Dobroslavić

Božo Petrov i Nikola Dobroslavić

Foto: HRT / HTV

Velika borba vodit će se za mjesto župana u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Birači će u nedjelju odlučiti hoće li prvi Mostovac Božo Petrov prvi puta postati župan, ili će Nikola Dobroslavić krenuti u svoj 4 mandat, čime bi postao jedan od najdugovječnijih hrvatskih župana.

Za Nikolom Dobroslavićem su već 3 mandata na čelu najjužnije županije. Dosadašnjim radom je zadovoljan. Među najrazvijenije su tri županije i najbolji po korištenju europskih fondova za 7 mlrd. kn te po projektu Pelješkog mosta, kaže.

Da je moglo više smatra Mostovac Božo Petrov. Iz Metkovića poručuje - puno toga ostalo je nedovršeno. Građanima poručuje da mogu očekivati da će stvarno biti s njima, na terenu i da će se "onih 50 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta konačno staviti u funkciju" te da će se prihodi županije podignutim rješavanjem pomorskog dobra.

Ukoliko postane župan, Petrov najavljuje sastanak sa svim načelnicima i gradonačelnicima već prvoga radnog dana s pitanjem: "Što trebate?". Nakon toga, dodaje - slijede razgovori s poduzetnicima, obrtnicima različitih djelatnosti. Želja mu je, kaže, konačno vratiti radna mjesta i omogućiti ljudima da žive pristojno.

Nikola Dobroslavić ostaje vieran projektima i prometnoj povezanosti. Okosnica programa je prometna povezanost - autocesta do Dubrovnika, izgradnja novih luka, obnova Opće bolnice Dubrovnik te navodnjavanje i sustav protiv zaslanjenja doline Neretve.

Iako je Dobroslavić u prvome krugu ostvario osjetnu prednost, novi izbori su nova utakmica. Ipak, više od programa i planova govorilo se o tome tko zapravo želi ukinuti županije.

- Ne bi bio dobar župan, jer želi ukinuti županije, želi ukinuti općine. Želi umanjiti značaj Dubrovnika. To mi nećemo dopustiti kazao je Dobroslavić. Petrov odgovara: "Ne, ja želim ukinutu statiste! Ne zamjeram to Nikoli, mislim da Nikola i nije vodio županiju. Vodio je Branko Bačić, na daljinski iz Zagreba".

Tko će zaista voditi županiju iduće 4 godine saznat će se u nedjelju.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!