18:16 / 04.01.2021.

Autor: Lana Gašparac/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Velika Gorica: Među građanima strah, ali mnogi biraju ostati u rodnom kraju

Foto: Regionalni dnevnik/HRT

Foto: Regionalni dnevnik/HRT

Foto: - / HRT

Potres je pogodio i okolicu Velike Gorice, neki Goričani su uz stanovnike područja Sisačko-moslavačke županije smješteni u hotele, ali mnogi građani još ne žele napustiti svoj rodni kraj.
Uz Petrinju, Sisak, Glinu i Hrvatsku Kostajnicu potres je pogodio i okolicu Velike Gorice. Više od 80 ljudi iz Gorice, ali i s područja Sisačko-moslavačke županije smješteno je u tri velikogorička hotela, no mnogi građani još su uvijek na pogođenim mjestima i ne žele napustiti svoj rodni kraj.

➡️ Posljedice potresa - iz minute u minutu
➡️ U Mečenčanima se zemlja otvorila
➡️ Plenković: Nastojat ćemo iznaći financijska sredstva za obnovu

Iako mu je kuća potpuno popucala, Stjepan svoj grunt u Cerovskom putu ne želi napustiti. Spava kod susjeda i osjeća svako podrhtavanje.

- Danas ujutro je bil potres, bil sam u toj drvenoj kući di sam privremeno smješten, to je mene bacalo, ja ne znam kaj se dešava, kaže Stjepan Galović iz Velike Gorice.

Nastradala je i Ivanova kuća, no zbog zdravstvenog stanja odmah je prebačen u velikogorički hotel zajedno s još 20-tak građana.

- Najedanput je to počelo tresti, cesta se digla, pesek se uplašil, ja sam se uplašil, suseda me otpelala, tak da sam se smiril, teško mi je bilo, prepričava Ivan Vrhovški za Regionalni dnvenik HRT-a.

- Jako je bilo loše, strašno je bilo i moj sin je počeo plakati i vikati potres, nismo znali gdje ćemo pobjeć', priča Nenad Glumac.

Uz obiteljske kuće velika oštećenja pretrpjela je i crkva u Dubrancu iz 18. stoljeća, kao i područna škola. Vrlo je vjerojatno da će se sve morati do temelja rušiti.

- Pretrpjeli smo baš velika oštećenja, dimnjak, stropovi, baš je jako uništena, neće moći biti izvođenje nastave početkom drugog polugodišta, kaže Irena Meštrović iz Područna škola Dubranec u Velikoj Gorici. Srećom sve je prošlo bez ljudskih žrtava i grad Velika Gorica neprekidno pomaže svojim sugrađanima.

Naručili smo montažne kućice za sve obitelji koje su ostale bez krova nad glavom, sedam domaćinstava je u kućama koje su neupotrebljive na području Velike Gorice, kućice bi trebale biti kroz par dana spremne za upotrebu i oni bi se onda mogli vratiti u svoje domove, izjavio je gradonačelnik Velike Gorice, Krešimir Ačkar.

Također, u gradu kažu, svi koji su ostali bez krova nad glavom bit će oslobođeni komunalne naknade te će dobiti po 10 tisuća kuna pomoći.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!