Bujične poplave u Kaštelima: Sve službe i dalje rade na raščišćavanju prometnica

30.05.2022.

15:37

Autor: Ivana Šilović/Dnevnik/HRT/IMS

Kiša u Kaštelima

Kiša u Kaštelima

Foto: Zvonimir Barisin / PIXSELL

Grmljavinsko nevrijeme praćeno obilnom kišom zahvatilo je u prijepodnevnim satima područje Kaštela. U kratko je vrijeme palo više od 100 litara po četvornome metru, što je uzrokovalo kaos u prometu. Poplavljeno je tristotinjak objekata.

Galerija
Kiša u Kaštelima, Foto: Zvonimir Barisin /PIXSELL
Kiša u Kaštelima, Foto:  Zvonimir Barisin /PIXSELLKiša u Kaštelima, Foto: Kiša u Kaštelima/PIXSELLKiša u Kaštelima, Foto:  Zvonimir Barisin /PIXSELL

Kaos na kaštelanskoj cesti. Tijekom jednog sata palo je 100 litara kiše. Bujice, odroni, poplavljeni objekti na sve strane.

- Meni je šteta velika, unutra mi je škrinja, sve je plivalo kad sam otvorio, kaže Šimun, Kaštel Kambelovac.

Automobil zapeo je u rupi promjera jednog metra. Silovita bujica u nekoliko minuta prepolovila je cestu na kojoj je bio parkiran. 

- Uslijed ove obilne kiše, neki su upali s automobilima, uopće se ne mogu kretati, rekla je Ivana, Kaštel Kambelovac.

- Ulica nije asfaltirana, nego samo tamponirana i sad je voda odnijela taj tampon. Auto je upao, ima šteta u gradu, bilo je poplavljenih podruma, kaže Denis Ivanović, gradonačelnik Kaštela.

- Slivna voda ušla je u podrume, nekima u kuće, meni osobno u čatrnju, a to nam je jednina pitka voda u 21 stoljeću, kaže Ivana.

Stotine intervencija odradili su kaštelanski vatrogasci uz pomoć kolega iz Trogira, Solina i Splita.

- Dosta stambenih i poslovnih objekata, vjerojatno će biti velika materijalna šteta. Za sada smo odradili 100-injak intervencija, bilo je više od 300 poziva. Nadam se da ćemo uspjeti do noći sve sanirati, kaže Darko Maretić, zapovjednik Operativnog vatrogasnog područja Kaštela.

Sve službe i dalje rade na raščišćavanju prometnica. Šteta će se tek utvrditi.    


Kiša je jutros stvorila kraće probleme i u Marini kod Trogira gdje je, po riječima načelnika Ante Mamuta Batine palo 90 litara kiše po četvornom metru, no nije bilo ozbiljnijih problema.

- Nema štete, voda je probila na plaže i ulice, no srećom sve je bilo kratko. Najbitnije za poljoprivrednike je da nije bilo tuče, a kiša je nakon duge suše dobro došla, poručio je načelnik Mamut Batina.

Meteorolozi navode da je u Trogiru jutros palo 32 litre po kvadratnom metru, te jaka tuča, a na nekim su se mjestima stvorile bujice. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!