Srbijanska premijerka u Zagrebu: Naši narodi upućeni su jedan na drugi

30.04.2023.

Zadnja izmjena 15:25

Autor: M.M./HRT

Premijer Plenković sastao se sa srpskom premijerkom Anom Brnabić u Banskim dvorima

Premijer Plenković sastao se sa srpskom premijerkom Anom Brnabić u Banskim dvorima

Foto: Zeljko Hladika / PIXSELL

Odnosi Srbije i Hrvatske opterećeni su brojnim pitanjima, ranama i nepovjerenjem, no čini se da su dvije zemlje uspjele napraviti dobar iskorak u ovoj godini, rekla je u nedjelju srbijanska premijerka Ana Brnabić na Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća u zagrebačkoj koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.

Galerija
U Banskim dvorima premijer Andrej Plenković primio je premijerku Srbije Anu Brnabić, Foto: Zeljko Hladika/Pixsell
U Banskim dvorima premijer Andrej Plenković primio je premijerku Srbije Anu Brnabić, Foto: Zeljko Hladika/PixsellAndrej Plenković i Ana Brnabić, Foto: Zeljko Hladika/Pixsell

Brnabić je dio visokog izaslanstva Srbije u kojem je i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, prvi predstavnik hrvatske nacionalne manjine u nekoj srbijanskoj vladi.

Brnabić se ranije u nedjelju sastala s premijerom Andrejom Plenkovićem u Banskim dvorima.

- Odnosi Srbije i Hrvatske opterećeni su brojim pitanjima, nerazumijevanjima, neslaganjima, dubokim ranama i velikim nepovjerenjem, toliko da nijedan naš posjet Zagrebu ili bilo koji posjet hrvatskih dužnosnika Srbiji nije bio samo običan posjet, već uvijek nešto više od toga, pa tako i ovaj moj danas, rekla je Brnabić.

Premijerka Srbije želi redovitiju, uobičajenu razmjenu.

Kvalitetan iskorak u 2023.


- Mi želimo da to budu samo obični posjeti, da budu češći i redovitiji i da ne bude svaki od njih neki negativan ili neprijateljski simbol, već uobičajeni radni dan koji ćemo iskoristiti za razgovor o svim otvorenim pitanjima i temama koje su važne za budućnost, za sve naše građane i za cijelu našu privredu, rekla je.

Zahvalila je na doprinosu dvojice predstavnika manjina u Hrvatskoj i Srbiji.

- Drago mi je stoga, čini mi se, što smo makar za sada, jer to se kod nas nikada ne zna, uspjeli napraviti dobar i kvalitetan iskorak u 2023. godini, prije svega zahvaljujući Miloradu Pupovcu i Tomislavu Žigmanovu, rekla je Brnabić.

Srbi u Hrvatskoj i pripadnici hrvatskog naroda u Srbiji ti su koji igraju golemu ulogu u uspostavi boljih odnosa i povjerenja.

Posebno je pozdravila Deklaraciju o suradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije koju su 5. siječnja u Zagrebu potpisali Žigmanov i Pupovac.

- Iskreno se nadam da je na ovaj način otvorena nova dimenzija suradnje koja će vrlo brzo dati konkretne rezultate, a možda je i ovaj moj posjet Zagrebu konkretan rezultat toga, rekla je šefica srbijanske vlade.

U govoru na skupštini SNV-a u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog podsjetila je da su 6. siječnja ministar vanjskih poslova Ivica Dačić i ministar za manjinska i ljudska prava Tomislav Žigmanov te ministrica za europske integracije Tanja Miščević sudjelovali na božićnom prijmu SNV-a u Zagrebu.

- Malo poslije hrvatski premijer Plenković i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić susreli su se na rubu Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu, rekla je. Slijedio je, nastavila je Brnabić, posjet hrvatskog šefa diplomacije Gordana Grlića Radmana Subotici i novi susret s kolegom Dačićem te bilateralni sastanak nadležnih tijela za pitanje nestalih.

Hrvati i Srbi upućeni jedni na druge


- Očekujemo i radit ćemo na tome da se ove godine održe političke konzultacije ministarstava vanjskih poslova naših dviju zemalja, rekla je Brnabić.


Za susret s Plenkovićem rekla je da je bio konkretan i konstruktivan te da se nada da je prvi u nizu.


- Razgovarali smo o projektima kao što su ponovna uspostava željezničkog prometa između Beograda, Zagreba i Ljubljane, ali smo se dotaknuli svih otvorenih pitanja koliko god teška i emotivna bila i kako da ih krenemo rješavati, rekla je srbijanska premijerka.


Nazočnima je poručila da je vlada Srbije posvećena i jako joj je stalo do Srba u Hrvatskoj. Pritom je navela da je za projekte srpske zajednice od 2016. izdvojeno šest milijuna eura.


- Također smo uputili i pomoć Hrvatskoj od 2,5 milijuna eura nakon potresa 2020. te pomoć i podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Hrvatskoj, istaknula je Brnabić.


Na kraju govora rekla je da su Hrvati i Srbi upućeni jedni na druge u svom "viševjekovnom trajanju".


- Naši narodi jesu i moraju biti jamac mira, stabilnosti i prosperiteta ovog dijela Europe, rekla je Brnabić i čestitala Hrvatskoj na njezinim postignućima u 2023., na pristupanju eurozoni, Šengenu te drugim uspjesima kao što je Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s SAD-om.


- U regiji kakva je naša, koja je komparativno mala, upućeni smo jedni na druge, svaki uspjeh znači i veću stabilnost i bolji potencijal za sve nas, poručila je Brnabić čestitajući Plenkoviću na uspjesima Hrvatske.


Govor je zaključila rečenicom: "Na kraju, s ljubavlju prema Srbiji i poštovanju prema Hrvatskoj, vi okupljeni ste zalog naše zajedničke budućnosti. Naša vizija te budućnosti koju gradimo posvećeni europskim idealima je nada da ćemo stvoriti društva u kojima će se razlike istinski njegovati i društva koja će te razlike čuvati kao svoja bogatstva".


Brnabić je premijerka Srbije već šest godina i ovo je treća vlada koju vodi te je ovaj tjedan obilježila šest mjeseci mandata treće vlade.


Uz premijera Plenkovića, Velikoj skupštini SNV-a nazočili su ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

- Njegujući otvoreno, tolerantno društvo, društvo u kojem Hrvatska u 2023. predstavlja zemlju koja je riješila sva svoja ključna nacionalna pitanja, koja je osnažila svoje demokratske institucije i koja je stekla međunarodno pozicioniranje u kojem smo ostvarili sve svoje državno političke ciljeve u protekla tri desetljeća. To radimo s velikim samopouzdanjem, ali i s velikom željom da baš svi koji žive u Hrvatskoj, bez obzira jesu li Hrvati ili pripadnici nacionalnih manjina, trebaju u Hrvatskoj uživati sva prava, osjećati se dobro i pridonositi boljitku hrvatske države i hrvatskog društva. Predsjednica vlade gospođa Brnabić je i sama kazala da su odnosi između Hrvatske i Srbije opterećeni brojnim bremenitim problemima i naslijeđem u zadnjih 100-tinjak godina. Ti problemi žive među našim narodom. Oni utječu na raspoloženje i nerijetko predstavljaju prepreke u unapređenju odnosa između Hrvatske i Srbije, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

- Znamo da odnosi Srba i Hrvata, Hrvatske i Srbije, su bili i trebaju ponovno biti osovina Europe na ovom njezinom dijelu. U tom smislu zajedno sa svojim prijateljima i partnerima Hrvatima iz Srbije činimo sve i činit ćemo i dalje, da se na tu osovinu postave kotači europskog partnerstva, rekao je Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a.

Plenković: Pitanja između Hrvatske i Srbije rješavati u dijalogu


Prije Skupštine SNV-a Brnabić je u Banskim Dvorima primio hrvatski premijer Andrej Plenković. Potrebno je u dijalogu rješavati otvorena pitanja i unaprjeđivati suradnju između Hrvatske i Srbije, objavio je u nedjelju na Twitteru premijer Andrej Plenković nakon sastanka s premijerkom Srbije Anom Brnabić koja je stigla u Zagreb u povodu održavanja Velike skupštine Srpskog narodnog vijeća (SNV).

"U dijalogu trebamo nastaviti rješavati otvorena pitanja i unaprjeđivati gospodarsku, prometnu i energetsku suradnju. Vodimo brigu o zaštiti hrvatske manjine u Srbiji, kao i srpske manjine u Hrvatskoj", napisao je Plenković na Twitteru.

Na sastanku su uz premijera Plenkovića sudjelovali potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, a uz premijerku Brnabić ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov.

SNV: Deset najnerazvijenijh općina u Hrvatskoj su one gdje su Srbi većina


Velika skupština Srpskog narodnog vijeća (SNV) prihvatila je u nedjelju Deklaraciju o pravima i položaju Srba u Hrvatskoj u kojoj se upozorava da deset najnerazvijenijh općina u Hrvatskoj čine one u kojoj su Srbi većina, no da su posljednjih godina učinjeni određeni pomaci.

Sredine u kojima su Srbi povijesno nastanjeni najnerazvijenije su u Hrvatskoj, do jučer bez struje, a danas značajan dio bez vodovoda i bez održavanja i obnavljanja puteva i cesta. Prvih 10 najnerazvijenijih općina u Hrvatskoj i dalje su općine u kojima su Srbi većina, navodi se u Deklaraciji.

Na problem siromaštva i socijalne isključenosti u općinama u kojim žive pripadnici srpskog naroda, upozorio je i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac

Naša je obaveza da svako dijete živi u sredini koje ima vodu i struju, održavane javne puteve i uspostavljen javni prijevoz, da budu što manje razlike između Korenice i Lapca ili Gospića i Gračaca, izjavio je na skupštini koja je okupila oko 1500 vijećnika i predstavnika srpske nacionalne manjine iz preko 150 općina, gradova i županija te predstavnike svih relevantnih organizacija srpske zajednice.

Iako su SNV i Vlada, stoji u Deklaraciji, osigurali veća sredstva za obnovu komunalne infrastrukture u tim općinama, potrebno je povećati i ubrzati ulaganja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!