Velika šteta i na poljima: "Jadati se ne možemo, nego jednostavno uzeti alat"

01.08.2023.

Zadnja izmjena 13:20

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

I dalje se utvrđuju posljedice nezapamćenog nevremena koje je poharalo Hrvatsku. Osim na kućama, zgradama, automobilima, gospodarskim objektima - velika je šteta i na poljima. Teško ju je procijeniti, neki nasadi potpuno su uništeni, a za podizanje novih trebat će i nekoliko godina.

- Jadati se ne možemo, nego jednostavno uzeti, što se kaže, motorke, škare i sve drugo što treba, sav alat, iskrčiti taj nasad koji je stradao i posaditi novi i jednostavno čekati taj puni rod da dođe opet, rekao je Ivan Šima Branković iz Slavonskog Šamca za HRT.

Štete u Požeško-slavonskoj od 12 do 15 milijuna eura


Veliku štetu u nevremenu pretrpjela je i Požeško-slavonska županija, koju je proteklih godina pogodio niz prirodnih nepogoda. Oluja je protutnjila i Primorsko-goranskom županijom, ali srećom - bez velike štete. O sanaciji i naknadi štete u našem programu govorili su požeško-slavonska županica Antonija Jozić i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

- Kod nas su nekako u najvećoj mjeri stradali stambeni objekti. Naravno, ima štete i na javnim, kulturnim i sakralnim objektima, a isto tako bilježimo i velike štete u poljoprivredi, rekla je Jozić.


Dodala je da se prema žurnoj, preliminarnoj procjeni, temeljem koje su Vladi uputili zahtjev za pomoć, štete kreću u visini od 12, 13 do 15 milijuna eura.


Podsjetila je da su kroz nešto slično prošli i prije dvije godine, kada je županiju, a prvenstveno Požegu, pogodilo olujno nevrijeme. Tada im je, rekla je Jozić, brzom intervencijom Vlade u visini od oko 10 milijuna eura pomogli građanima i poljoprivrednicima te sanirali javnu infrastrukturu. Izrazila je nadu da će se županijama sada pružiti pomoć po istom modelu kao i njima tada.


- Ja se uistinu nadam da je taj model pomoći koji smo mi tada imali model pomoći koji se sada pruža svim ostalim županijama.

Komadina: Nismo imali velikih šteta


Komadina je rekao kako u skladu s imenom županije imaju sve vrste elementarnih nepogoda i promjena klime - ledolome, vjetrolome, tuču, poplave... Ovaj put, srećom, nije bilo ljudskih žrtava, rekao je.


Naveo je da je dosta jaka i velika tuča bila na području Crikvenice i sjevernog dijela otoka Krka.


- Porazbijala je ljudima većinom aute, šteta na privatnoj imovini. A kod ovih vjetroloma ili ledoloma što su bili kod nas, u pravilu je to na javnoj infrastrukturi, na elektroenergetskoj mreži i na prometnicama, rekao je Komadina.


Rekao je da nije bilo zahtjeva nijednog gradonačelnika ni načelnika za proglašenje elementarne nepogode jer nisu ispunjeni zakonski uvjeti.


- Mi i da proglasimo svojom voljom, da tako kažem, nećemo dobiti nikakva sredstva ni od države niti od Europe, nego jedino onda ljudi očekuju od županijskog proračuna, rekao je Komadina.


Dodao je da su to znali raditi, ali da su tada dogovarali s gradovima i općinama da svaka strana da polovicu sredstava.


- Međutim, mi velikih šteta ustvari nismo imali. Naravno da je svakom pojedincu koji ima štetu ona velika s njegove subjektivne točke gledišta, rekao je župan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!