07:55 / 31.03.2018.

Autor: I.B./HRT

Velika subota - dan tišine i molitve

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

To je dan tišine i molitve. Posjećuje se posebno uređen Isusov grob u crkvi. Navečer se slavi vazmeno bdjenje.
Velika je subota, dan koji najavljuje dolazak najvećeg kršćanskog blagdana - Uskrsa.

Zajedno s Velikim četvrtkom i Velikim petkom čini vazmeno trodnevlje.

To je dan tišine i molitve. Posjećuje se posebno uređen Isusov grob u crkvi. Ne slavi se euharistijsko (misno) slavlje. U subotu navečer slavi se vazmeno bdjenje koje pripada u obrede Uskrsa.

Velika subota dan je Kristova počinka u grobu. Prema starom običaju, iako više nije propisano, Velika subota je i dan posta.

Crkva u molitvi kod groba čeka Gospodina; vjernici pojedinačno ili roditelji s djecom dolaze posjetiti Isusov grob. Oltar ostaje simbolično nepokriven, misa se ne slavi niti se pričešćuje. U obiteljima se mirno sprema za uskrsnu svetkovinu i svaki vjernik nađe vremena da tijekom dana pohodi svečano urešen Isusov grob u crkvi.

Tako Crkva ulazi u vazmeno bdjenje koje počinje oko 21 sat, a završava oko 6 sati u nedjelju. To je spomen na Kristovo osloboditeljsko djelo, spomen na Kristovu muku i smrt te njegovo uskrsnuće. 

U sjeverozapadnoj Hrvatskoj čest je običaj paljenja uskrsnog krijesa - vuzmenke. U mnogim krajevima ljudi slažu ispred crkve gomilu drva koju pale kresanjem kamena o kamen, a ne upaljačem ili šibicom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!