21:13 / 20.08.2018.

Autor: M.M./HRT

Velika uloga zapovjedno operativnog središta u Divuljama

-

-

Foto: - / -

Prošlogodišnji veliki požari očito su bili dobar nauk. Vatrogasci i građani ovoga ljeta ipak lakše dišu. Gosti Teme dana bili su brigadni general Krešo Tuškan i glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković.
Prošlogodišnji veliki požari očito su bili dobar nauk. Vatrogasci i građani ovoga ljeta ipak lakše dišu. No, manji se požari ipak gase - opreza nikada dosta. U koordinaciji, vođenju i konačnici gašenju požara veliku ulogu ima zapovjedno operativno središte u Divuljama. Gosti Teme dana bili su brigadni general Krešo Tuškan i glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković.

Brigadni general Tuškan rekao je da se u ovom operativnom središtu u Divuljama prikupljaju sve relevantne informacije sa senzora na terenu. Ovdje se podatci prikupljaju, obrađuju i donose se odluke kako bi na terenu bili što brži i učinkovitiji.

Na pitanje koja je najveća naučena lekcija na temelju prošlogodišnjih požara, Tuškan je rekao da je to po njegovom mišljenju sustavno upravljanje procesom, integracija svih čimbenika domovinske sigurnosti, integracije svih čimbenika koji imaju svoju ulogu u zaštiti od požara, njihovo zajedničko, združeno djelovanje kroz vatrogasno operativno zapovjedništvo tako da imamo brzinu, ekspertizu i možemo brže djelovati.

Iz Vlade je najavljeno kako ćemo iz EU fondova dobiti 30 milijuna eura za unapređenje vatrogastva - svako ulaganje u sustav hrvatskog vatrogastva pridonijet će sigurnosti naših građana i turista, međutim, najbitniji su ljudi koji su terenu i u koje treba ulagati – zaštitna oprema i vozila. I to mora biti kontinuirani proces, rekao je Tucaković.

Istaknuo je i da se radi na novom zakon o vatrogastvu. Najbitnije je riješiti onaj ravnopravni status vatrogasaca kako dobrovoljnih tako i profesionalnih, umirovljenje vatrogasaca, te zdravstvenu zaštitu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!