11:03 / 08.08.2020.

Autor: J.L./IMS/HRT

"Velike investicije trebamo više nego ikad"

-

-

Foto: - / -

Ministar Butković najavljuje nastavak velikih prometnih infrastrukturnih ulaganja.
Europska komisija odobrila je plan Hrvatske za produljenje ugovora s Bina-Istrom o koncesiji za Istarski ipsilon do 2039.. To će omogućiti novo ulaganje od 197 milijuna eura koje će se iskoristiti ponajprije za gradnju nove cijevi tunela Učka, duge nešto više od 5 kilometara, te za nekoliko novih vijadukata, nadvožnjaka i podvožnjaka. Obnovit će se i odmorište Kvarner.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da je riječ o nastavku velikih infrastrukturnih ulaganja u prometnu infrastrukturu. Mi danas ulažemo oko 25 mlrd. kuna, od Pelješkog mosta, velikih željezničkih projekata, što će obilježiti i buduće razdoblje.

Osim ovog, uz izgradnju druge cijevi tunela Učka i ostalim investicijama, krenut ćemo sa završetkom 5C koridora u Slavoniji, s velikim projektima u Dalmaciji - multimodalna platforma Solin-Split-Omiš te u nastavak izgradnje željezničke infrastrukture.

Jučer je stigla ponuda na natječaj za nabavu 21 vlaka koji nabavlja HŽ, projekt vrijedan 1 mlrd. kuna, što također financira EU, rekao je Butković. Naglasio je da je ovo jako važno za gospodarstvo i BDP Hrvatske. Velike investicije nam trebaju sada više nego ikada, ističe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!