Velike obljetnice Stomatološkog fakulteta

13.10.2022.

20:26

Autor: Ruža Ištuk/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Stomatološki fakultet

Stomatološki fakultet

Foto: HTV / HRT

Stomatolozi u Hrvatskoj imaju razloga biti ponosni. U Zagrebu je svečano obilježeno 100 godina visokoškolskog obrazovanja u području stomatologije i 60 godina samostalnosti stomatološkog fakulteta. Izvrsnost, studij na engleskom i hrvatskom jeziku, međunarodne nastavne aktivnosti, znanstveni ugled i više od 6500 diplomiranih stomatologa dio su prošlosti i zalog za budućnost.


Stomatološki fakultet dom je za više od 1000 studenta. Imaju poslijediplomski doktorski studij, specijalističke studije, 9 zavoda, 20 katedri i 7 posvećenih medicinskim predmetima. 

- Slavimo zbilja dvije velike, iznimne obljetnice. 100 godišnjicu visokoškolskog obrazovanja i 60 godina samostalnosti stomatološkog fakulteta pa bi se poslužila riječima W. Bennetta pravo obrazovanje je arhitekt naše duše, a ja bih dodala, arhitekt našeg obrazovanja su naši ljudi, istaknula je prof.dr.sc. Zrinka Tarle, dekanica Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Na svečanosti visoki uzvanici, bivši i sadašnji djelatnici, doajeni struke, studenti.

- Naša jedra su puna vjetra i znamo da imamo sve što nam je potrebno da postignemo svoje ciljeve. Taj vjetar koji ja zapravo metafora za znanje, socijalne i profesionalne vještine i spoznaje koje imamo dao nam je naš studij, rekla je Marta Adam, predsjednica Europske organizacije studenata dentalne medicine.

Zgrada u Gundulićevoj za mnoge je kultno mjesto, no ministar obrazovanja poručuje.

- Ja se nadam, da će kultno mjesto ostati još neko vrijeme jer mislim da Stomatološki fakultet zaslužuje nove prostore, moderne i primjerene istraživanju, radu i poučavanju, naglašava Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.

Znakovita je i čestitka predsjednika.

- U želji da što veći broj mladih stomatologa i stomatologinja ostane u Hrvatskoj, to će biti dobro za zemlju, bit će dobro za njezin status zubala, imat ćemo jači ugriz, a ta snaga maksile i mandibule će nam trebati u svijetu u kojem živimo, jer on je svijet u kojem pucaju kosti, a mi svoje moramo sačuvati, rekao je Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske.

Na Stomatološkom fakultetu čuvaju sve znanje i osmijehe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!