14:27 / 13.06.2018.

Autor: S.M./Hina

Velike regionalne razlike u pristupačnosti vrtića u Hrvatskoj

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Po podacima Eurostata, u Hrvatskoj dječji vrtić pohađa 75% djece.
Po podacima Eurostata, u Hrvatskoj dječji vrtić pohađa 75% djece,  no postoje velike regionalne razlike u pristupačnosti vrtića. Upis djeteta ovisi o tome jesu li mu roditelji zaposleni, u kojem dijelu Hrvatske odrasta i jesu li grad ili općina u kojoj živi bogati ili siromašni, istaknuto je na nacionalnoj konferenciji "Vrtić za svako dijete" u organizaciji UNICEF-a Hrvatska.

Predstojnica UNICEF-a u Hrvatskoj Valentina Otmačić upozorila je da, unatoč prosjeku od 75% djece koja pohađaju vrtiće, postoje županije u kojima u vrtić ide manje od 30% djece. Kao primjere navela je Vukovarsko-srijemsku županiju s 29% djece u vrtićima i Brodsko-posavsku s 24%, za razliku od Zagreba gdje u vrtiće ide visokih 82,8% djece od treće do šeste godine života.

Najlošije stoje najsiromašnije županije, iako ima iznimki, odnosno malih mjesta koja su stavila prioritet na predškolski odgoj i obrazovanje, rekla je. Radi se o pravima djece, pa to pitanje ne smije biti stvar volje nekog načelnika ili gradonačelnika, a središnja država obvezna je pratiti ispunjavanje tih prava .
Otmačić ističe da u Europskoj uniji nema zemlje u kojoj je financiranje vrtića prepušteno lokalnoj razini, kao što je do nedavno to bilo u Hrvatskoj. To što su osnivači vrtića lokalne samouprave ne znači da je sva odgovornost samo na njima. Dosad je 99% sredstava u vrtiće uložila lokalna samouprava i zato postoji tako velika razlika u dostupnosti vrtića, kaže Otmačić dodajući kako sve članice EU-a imaju neku kombinaciju, gdje se pomaže onima kojima je najteže.

Cilj EU-a osigurati da 95 posto djece pohađa vrtiće

Cilj EU-a je do 2020. godine osigurati da 95% djece pohađa vrtiće, jer su to mjesta gdje djeca dobivaju priliku razvijati svoje potencijale od najranije dobi.
Istraživanja pokazuju da su ta djeca kasnije uspješnija u rješavanju testova, boljeg su zdravlja jer stječu navike od najranije dobi i kasnije rjeđe trebaju liječnika. Također, djeca s kojom se radilo od najmlađih dana rjeđe pokazuju probleme u ponašanju, ističe Otmačić.

Programe kroz koje se država uključuje u financiranje dječjih vrtića predstavili su predstavnici Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Ministarstva poljoprivrede. Državna tajnica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Margareta Mađerić navela je da su putem programa ministarstava poljoprivrede i regionalnog razvoja dosad potpisani ugovori za obnovu, izgradnju i dogradnju dječjih vrtića diljem Hrvatske u vrijednosti od 890 milijuna kuna, dok je njezino ministarstvo raspisalo dva natječaja kojima je cilj unapređenje standarda i infrastrukture te usklađivanje radnog vremena vrtića.

Želimo jedinicama lokalne samouprave olakšati trošak odgojitelja 30-postotnim financiranjem dodatnog i pomoćnog osoblja, ali i kupovinu didaktičkih igračaka, kako bi mogli smanjiti cijene smještaja djece, napominje Mađerić.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Krešimir Ivančić rekao je kako se kroz mjere za poboljšanje uvjeta života u ruralnim područjima financira izgradnja 57 vrtića, a novim je natječajem, koji je otvoren ovoga tjedna, predviđeno 500 milijuna isključivo za izgradnju i rekonstrukciju dječjih vrtića na tim područjima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!