Mavriček: "Dječje bolesti" moramo proći, sljedeći tjedan bit će lakše

11.01.2023.

19:46

Autor: Mladen Sirovica/Kornat Vilović/Dnevnik IMS-a/HTV/HRT

Tihomir Mavriček, izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a

Tihomir Mavriček, izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a

Foto: HTV / HRT

Tihomir Mavriček, izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a, rekao je u središnjem Dnevniku HTV-a kako je HNB zadovoljan kako je prošao konverzijski vikend, većih problema nije bilo. Kazao je da moramo proći "dječje bolesti" i da će sljedeći tjedan situacija biti puno lakše.

Problemi u prilagodbi?

- Generalno smo zadovoljni kako je završio konverzijski vikend - platni sustavi rade, kartična plaćanja rade, bankomati rade i u sustavu ima dovoljno gotovog novca. Ove "dječje bolesti" moramo proći kako bismo se kasnije mogli priviknuti na normalna plaćanja u eurima, rekao je Mavriček. 

Dodao da će već od sljedećeg tjedna sigurno biti lakše.

HNB očekuje da će se vratiti oko 1,1 milijarda kovanica što je oko 5200 tona. Zasad se vratilo oko 390.000.000 komada - 35,5% od planiranog povrata.

- Neočekivano, vratili su nam se pretežno veliki apoeni što je 2600 tona, odnosno skoro 50% ukupnih količina koje čekamo da će se vratiti, rekao je Mavriček.

- Nakon što prođe period od tri godine kada možemo kovanice kuna zamijeniti za eure, mi ćemo te kovanice prodati kao sekundarnu sirovinu onome tko pruži najbolje uvjete, kazao je.

Kako radi kovnica novca u Svetoj Nedelji?

- Prošle godine smo osigurali da naša kovnica novca iskuje oko 620.000.000 komada kovanica eura, a ove godine oko 210.000.000 komada. Smatramo da su to dovoljne količine koje bi trebale zadovoljiti sve potrebe u Republici Hrvatskoj, kazao je Mavriček.

Dodao je da su novčanice posuđene od Austrijske središnje banke, oko 364.000.000 komada.

Do ciljane brojke preostalo oko 300 bankomata koji trebaju proraditi

- Ciljana brojka bankomata je 4000 i pretpostavljamo da će do vikenda biti sve prema planu, rekao je. 

Stanje s potencijalnim krivotvorenjem

- Naši Nacionalni centar za analizu novčanica i Nacionalni centar za analizu kovanica dosad su utvrdili 7 krivotvorenih novčanica - 5 od 50 eura, jedna od 100 eura, jedna od 200 eura i tri kovanice od 2 eura. Prošle smo godine evidentirali 255 krivotvorenih novčanica u sustavu i nešto više od 2000 kovanica, rekao je Mavriček.  

Problem su veliki apoeni eura

Kupac odlučuje gdje će i što kupiti, a problemi nastaju kada u trgovini potrošite par eura, a iz novčanika vadite novčanicu velikog apoena. U svakodnevnom životu rijetko su u upotrebi novčanice od 200 ili 500 eura, a trgovci vam mogu zakonski odbiti takvu novčanicu jer im trenutačno nedostaje papirnatog novca. No ističu da će nakon 15 siječnja primati sve apoene. A građanima poručuju- pripreme sitan novac kako bi izbjegli moguće neugodnosti.

Većina građana smatra da bi trgovci trebali prihvaćati sve apoene eura, bili oni veliki ili mali.  

- Trebalo bi prihvatiti, ali za kupnju na veliko, kazala je anketirana gospođa.

- Ja nisam neki bogat čovjek, ali ako dođem u banku i sad idem podići 1000 eura, a da mi po 10 i 20 to je snop, rekao je anketirani građanin.

- Penzioner sam, tih para nemam, rekao je drugi.

- Imam pripremljeno strogo za kupovinu manjih stvari i veće novčanice držim na stranu, kazala je jedna gospođa.

Ugostitelji su se rijetko susretali s novčanicama u velikim apoenima.

- Za sada nije, ali da nam da isto bi uzeli kao i sve ostalo. Počeli smo raditi s eurima pa se trebamo snalazit, kazala je ugostiteljica Marija Lučić.

Neujednačena praksa velikih trgovačkih lanaca

Praksa velikih trgovačkih lanaca zasad je malo neujednačena, dok jedni prihvaćaju sve novčanice, drugi su ih privremeno ograničili.

Priopćenje Spara Hrvatska: Kao što je istaknuto na ulazima u sve naše trgovine ovo smo privremeno ograničenje kod plaćanja gotovinom uveli kako bismo raspolagali dovoljnom količinom svih apoena eura za povrat našim kupcima u prva dva tjedna prelaska na novu valutu, do 14. siječnja.

Priopćenje Konzuma: Kolegice i kolege koji rade na blagajnama primaju sve apoene novčanica eura, no za kupce smo pripremili plakat u kojem ih molimo da plaćaju apoenima primjerenima iznosu računa ili karticama.

Iz Kauflanda kažu da primaju apoene od 200 eura, ali ne i od 500 eura.

Veliki apoeni lakše se falsificiraju

Jedan od razloga je ograničena količina papirnatog novca u optjecaju te mogućnost falsifikata.

- To što se događa u Hrvatskoj je normalna praksa u zapadnoj Europi. Teško ćete bilo gdje platiti s novčanicom od 500 eura, rekao je Danko Sučević, financijski savjetnik.

- Ako plaćate s novčanicom od 200 eura, onda će biti vrlo detaljno pregledana da li je falsifikat ili nije, dodao je.

Rijetko se do sada išlo u trgovinu s novčanicom od 1000 kuna, pa valjda nećemo ni od sada kupovat mlijeko s 500 eura, tvrde stručnjaci. 

Za mitske novčanice od 200 ili 500 eura mnogi su čuli, ali rijetki su ih vidjeli. Zato trgovci apeliraju na građane da prilagode iznos svojih novčanica iznosu svoje kupnje dok euro ne uđe potpuno u opticaj.

Iz HNB-a pak poručuju da je sve u skladu sa zakonom te bi svi trebali prihvaćati sve apoene eura, osim ako to ne mogu zbog tehničkih problema ili nedostatka papirnatih novčanica. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!