Veliki je četvrtak - početak vazmenog trodnevlja

14.04.2022.

12:38

Autor: Margareta Jozinović Vuković/Dnevnik1/HRT

Veliki četvrtak

Veliki četvrtak

Foto: HRT / HRT

Ušli smo u uskrsno trodnevlje. Veliki je četvrtak, dan ustanovljenja euharistije i svećeničkog reda. 

Veliki je četvrtak - početak vazmenog trodnevlja koje prethodi najvećem kršćanskom blagdanu Uskrsu. Spomen je to Kristove posljednje večere i ustanovljenja euharistije najvažnijeg sakramenta. U svim crkvama navečer se služe mise kao spomen na posljednju večeru, a ujutro se u svim katedralama svećenici okupljaju oko biskupa kako bi obnovili svoj svećenički zavjet.

U zagrebačkoj Dubravi, u župi Ivana XXIII. kardinal Josip Bozanić predvodio je euharistijsko slavlje na kojem je posvetio krizmu, ulje za svetu potvrdu te blagoslovio ulje za bolesničko pomazanje i katekumene.

Na Kaptolu se u posebnom prostoru slavila misa večere Gospodnje. To je prvo liturgijsko slavlje koje se slavi u bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca koji će do daljnjega ostati zamjena za Katedralu, javila je za središnji Dnevnik Margareta Jozinović Vuković

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!