07:58 / 29.03.2018.

Autor: D.M./HRT

Veliki je četvrtak - početak vazmenog trodnevlja

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U crkvama se služe mise kao spomen na posljednju večeru, a ujutro se u svim katedralama svećenici okupljaju oko biskupa kako bi obnovili svoj svećenički zavjet.
Veliki je četvrtak - početak vazmenog trodnevlja koje prethodi najvećem kršćanskom blagdanu Uskrsu. Spomen je to Kristove posljednje večere i ustanovljenja euharistije najvažnijeg sakramenta. U svim crkvama navečer se služe mise kao spomen na posljednju večeru, a ujutro se u svim katedralama svećenici okupljaju oko biskupa kako bi obnovili svoj svećenički zavjet.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je misu posvete ulja u koncelebraciji s biskupima i svećenicima Zagrebačke nadbiskupije. Svećenicima je Bozanić poručio kako trebaju biti sretni i zahvalni na svom pozivu te da trebaju slijediti pouzdanja bl. Alojzija Stepinca.A u noći s Velikog četvrtka na Veliki petak iz šest mjesta na otoku Hvaru istodobno kreće procesija "Za križen". Tradicija stara 5 stoljeća uvrštena je na popis svjetske nematerijalne kulturne baštine.

U sklopu obreda na Veliki četvrtak papa Franjo će u rimskom zatvoru Regina Coeli oprati noge dvanestero zatvorenika.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!