19:33 / 18.04.2019.

Autor: Ivan Puškarić/V.K./HRT

Veliki je četvrtak: Vjernici diljem Hrvatske na svetim su misama

-

-

Foto: - / -

Veliki je četvrtak, dan kada za katoličke vjernike završava korizma i kad se prisjećaju Isusove posljednje večere s apostolima. Vjernici diljem Hrvatske na svetim su misama.
Veliki je četvrtak, dan kada za katoličke vjernike završava korizma i kada se prisjećaju Isusove posljednje večere s apostolima. Vjernici diljem Hrvatske na svetim su misama.

U stolnim crkvama diljem zemlje danas je održana misa posvete ulja kojim će se pomazivati bolesnici, novokrštenici, krizmanici te svećenici i biskupi na ređenju.

- Ulja koja će biti sad ili za vrijeme mise blagoslovljena i posvećena mi ćemo pripremiti u posebne bočice svim svećenicima i oni će ih ponijeti u svoje župe, rekao je Luka Strugar, upravitelj đakovačke katedrale.

Poseban je ovo dan i za sve svećenike.

- Svećenici obnavljaju svećenička obećanja, biskup će to službeno, javno, stojeći pitati. Mi ćemo to obnoviti, a poslije će prisutne vjernike zamoliti da mole za vjernike, da to što obećaju što potpunije ispune, govori Strugar.

Zato na taj dan u župnim crkvama nema prijepodnevnih misa jer su svi svećenici i redovnici u katedrali u zajedništvu s biskupom.

- Danas smo u našoj prvostolnici da zahvalimo Bogu za naše posvećenje po sakramentu svetog reda koji nas osposobljuje da braći i sestrama posredujemo Božje posvećenje, rekao je kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup.

A sve to uvod je u vazmene liturgijske obrede Velikog četvrtka.

- Misa posvete ulja koju slavimo i Misa Večere Gospodnje koju ćemo večeras slaviti idu zajedno, ne mogu se razumjeti jedna bez druge, istaknuo je kardinal.

Vazmeno trodnevlje nastavlja se sutra obredima muke Gospodnje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!