Na požarištu na Hvaru cijelu noć dežura 40 vatrogasaca

19.08.2021.

07:24

Autor: Dnevnik/Vijesti/IMS/M.Š., B.A./HRT/Hina

Požar na Hvaru

Požar na Hvaru

Foto: Dnevnik / HRT

Na požarištu na Hvaru kod Starog Grada na rtu Kabal noćas će cijelu noć dežurati 40 vatrogasca i 16 vatrogasnih vozila, doznaje se u četvrtak na večer od županjskog vatrogasnog zapovjednika Ivana Kovačevića.

- U petak ujutro u ispomoć na požarište stići će 20 vatrogasac s kopna, rekao je Hini Kovačević.

Ovaj požar, koji je buknuo u srijedu na večer, stavljen je pod nadzor u četvrtak i vatra se nije širila, ali su se mjestimično, po Kovačevićevim riječima, pojavljivali na požarištu manji plamenovi vatre koje je u poslijepodnevnim satima gasilo 70 vatrogasca, a povremeno se uključivao u pomoć i jedan kanader.

Tijekom trajanja ovog požara vatrena stihija ne ugrožava stamben objekte.


Privedene dvije osobe

Splitsko-dalmatinska policija privela je dvije osobe nad kojima provodi kriminalističko istraživanje jer ih dovodi u vezu s požarom koji je u srijedu navečer buknuo na Hvaru, u uvali Stupišće na rtu Kabal.


Iz policije su u četvrtak izvijestili da te dvije osobe zasad nisu osumnjičene, ali ih se odvodi u vezu sa spomenutim požarom, a više informacija bit će poznato po završetku istrage.

Čini se da je vatru izazvala signalna raketa.

Stambeni objekti nisu ugroženi

Županijski vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević izjavio je Hini da je požar ujutro stavljen pod nadzor, a skupina vatrogasaca ostala je sanirati požarište na kojemu više nema otvorene vatre.


Prema prvim informacijama kojima raspolažu vatrogasci, opožareno je između 15 i 30 hektara niskog raslinja i šume, a stambeni objekti nisu bili ugroženi. Kovačević je rekao da bi u popodnevnim satima na požarištu moglo doći do izdimljavanja ako bude zapuhao vjetar. Ovaj požar na Hvaru noćas i jutros gasilo je sedamdeset vatrogasca i tri kanadera. Mjesnim vatrogascima rano jutros u pomoć su stigli kolege s kopna.

Antoni Ivanković, zapovjednik DVD-a Stari Grad, rekao je da su u jednom trenutku izgubili kontrolu zbog jakog juga.


- Izgubili smo borbu, ali eto ga, sada je 11 sati ujutro, imali smo jutros tri kanadera od sedam sati, koji su ovaj požar sada donekle sanirali, ne možemo ga proglasiti još lokaliziranim, rekao je Ivanković.

Vatrogasci kažu da vatrena stihija ne ugrožava stambene objekte te vjeruju da će u poslijepodnevnim satima požar biti pod kontrolom.


- Požar je još uvijek aktivan, ne možemo kazati da je pod kontrolom, međutim, ne prijeti ničemu i do podne bi to trebalo staviti pod kontrolu kako sada stvari stoje. Vjetar stvara problem, ali nije takav da širi požar gdje ne bismo željeli, rekao je jutros za HRT vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije Ivan Kovačević.

- Noć je protekla na način da su vatrogasci na terenu pratili stanje. Spriječili su daljnje širenje prema vitalnim komunikacijama. Jutros su tri kanadera krenula onamo, nadam se da će odraditi posao. Siguran sam da će naši piloti uz pomoć snaga na terenu riješiti taj požar, komentirao je situaciju s požarom na Hvaru ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.  

Na području Rudina kod Kaštela noćas su buknula dva požara, ali su brzom intervencijom 44 vatrogasca s 22 vozila lokalizirani tijekom noći, rekli su u vatrogasnom središtu.

Na jednom od tih požarišta izgorio je jedan hektar niskog raslinja, a u drugom je požaru vatrena stihija zahvatila oko tri hektara niskog raslinja, nekoliko maslina te jedan vinograd.

DVD Omiš u intervenciji na Hvaru

DVD Omiš u intervenciji na Hvaru

Foto: Hrvatska vatrogasna zajednica / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!