18:35 / 25.05.2019.

Autor: Ivica Grudiček/HRT

Veliki požar na odlagalištu kod Čakovca, dim opasan za građane

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ogroman stup dima nadvio se nad Međimurjem, a sve se vidi i s 10 kilometara udaljenog Varaždina.
Vatrogasci još uvijek gase požar koji gori od 17 sati na deponiju otpada u Totovcu kod Čakovca, a zbog požara na deponiju Gradskog poduzeća "Čakom" Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije preporučio je stanovnicima na području 'trokuta' Čakovec - Kuršanec - Orehovica da zatvore prozore i zadržavaju se u zatvorenim prostorima.Ravnateljica Zavoda Marina Payer Pal rekla je kako se to posebno odnosi za kronične bolesnike. Kako prenosi portal Međimurske novine, voditelj sektora gospodarenja otpadom u Gradskom poduzeću "Čakom" Saša Avirović rekao je da je požar izbio na plohi tri na kojoj se aktivno odlaže otpad te da su zahvaćene bale plastike koje su tu odložene i koje dalje gore.

Avirović je izvijestio kako je riječ o 2.500 do 3.000 tona balirane plastike koja nije za materijalnu upotrebu, da je požar stavljen pod kontrolu, ali da najvjerojatnije neće biti ugašen prije jutra. Požar gase pripadnici čakovačke Javne vatrogasne postrojbe i dobrovoljni vatrogasci iz Totovca.

Za 22 sata sazvan je sastanak Stožera civilne zaštite Grada Čakovca. Smrad s požarišta osjeća se u osam kilometara udaljenom Čakovcu, a stup dima vidi se iz udaljenosti od više od 25 kilometara.

Mještani Totovca su u strahu - boje se otrovanja. Neki nam govore - Totovec je potencijalna bomba i to smo upozoravali ali nitko nas nije shvaćao ozbiljno.

Uzrok požara nije poznat no ovo će biti neprospavana noć za međimurske vatrogasce, koji mole građane okolnih naselja da ne izlaze iz svojih kuća dok se stanje ne normalizira.

Ogroman stup dima nadvio se popodne nad Međimurjem, a sve se vidjelo i iz 10 kilometara udaljenog Varaždina.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!