10:18 / 25.09.2018.

Autor: HRT

Veliki požar na Pelješcu

Foto: Ive Trojanovic/PIXSELL

Foto: Ive Trojanovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Gori borova šuma i makija, u jednom dijelu je prijetio naselju no za sada je to pod kontrolom.
Katastrofa na Pelješcu. Požar trave i niskog raslinja koji je jutros buknuo na nepristupačnom terenu kod mjesta Mokalo na području Orebića tijekom dana se razbuktao. Vatrogascima koji su na terenu - posao otežava jaka bura. Vatra je zahvatila dvije kuće u mjestu Mokalo te dvije kuće u Stankovićima. Požar je stigao do ulaza u Orebić, evakuirani su mještani i turisti. Vatra se opasno približila spremištima nafte i ulja u Stankovićima.

Srećom pa su oko 15 sati poletjela dva kanadera koja polijevaju područje.Također, u popodnevnim satima u akciji gašenja požara na području Kule Norinske kod Metkovića u Dubrovačko-neretvanskoj županiji bila su angažirana dva kanadera. Požar se nošen jakim vjetrom razbuktao i počeo širiti, zahvaćena je trava i nisko raslinje, vatra je blizu naselja. Vatrogasci su jedan krak požara uspjeli zaustavili samo 50-ak metara od crkve i groblja u Bagalovićima. Vatra se i dalje širi, od prvih je kuća udaljena petstotinjak metara.Prema riječima glavnog vatrogasnog zapovjednika Republike Hrvatske, Slavka Tucakovića situacija na na području Orebića je jako teška, a dodatno je komplicira još jedan požar koji se pojavio na području Kule Norinske. Što se tiče samog Orebića bura je vrlo jaka, upućene su sve županijske snage. Prema zasad dostupnim informacijama, izgorjele su četiri kuće. Na sreću nema ozlijeđenih i to je najbitnije u ovom trenutku, rekao je Tucaković u izjavi za HRT.U razgovoru s vatrogasnim voditeljem smjene doznali smo da su u Stankovićima izgorjele dvije obiteljske kuće. "Dali smo sve od sebe da bismo spasili imovinu mještana i zaustavili širenje požara na ostale kuće. Sad krećemo u obranu skladišta nafte i ulja koje se nalazi u blizini mjesta", rekao je Teo Obuljen. Očekuje da će noć biti teška jer se prema prognozama tek sutra očekuje smirenje bure. Prema njegovim riječima najvažnije je zaustaviti požar prije samog Orebića. Skladište kraj Stankovića nije jedino. Zahvaljući ogromnoj borbi vatrogasaca spašeno je već nekoliko takvih skladišta i spriječena velika katastrofa. Na području Orebića angažirane su sve županijske snage, 50 vojnika, četiri Državne intervencijske postrojbe iz Splita, Zadra, Dubrovnika i Šibenika. Dodatno su podignute snage splitsko-dalmatinske, šibensko-kninske, zadarske, primorsko-goranske, koprivničko-križevačke, te su upućene na ispomoć. Sazvana je sjednica Stožera civilne zaštite Općine Orebić, a članovi Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije su po nalogu načelnika Stožera u stanju pripravnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!