Još uvijek nepoznat uzrok velikog požara na Žitnjaku

04.08.2022.

20:14

Autor: Marija Milas/Iva Vukadin/Dnevnik htv-a/HRT/IMS

Strašan požar buknuo je sinoć na zagrebačkom Žitnjaku

Strašan požar buknuo je sinoć na zagrebačkom Žitnjaku

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Strašan požar buknuo je sinoć na zagrebačkom Žitnjaku. Izgorjelo je skladište privatne tvrtke koja se bavi pakiranjem. Gasilo ga je više od stotinu vatrogasaca, poslano je i dodatnih 5 cisterna s vodom. Šteta je, procjenjuje se, višemilijunska.

Borba vatrogasaca s vatrom trajala je nekoliko sati. U jednom trenutku plameni jezici visoki desetak metara zahvatili su skladište ispunjeno kartonom i drvenim paletama.

Izgorjelo je skladište privatne tvrtke veliko otprilike 5 i pol tisuća četvornih metara.

Situacija je, kažu vatrogasci, bila vrlo teška. U trenutku požara u tvrtki je bilo 30-ak zaposlenika. Na svu sreću nitko nije stradao. No šteta se procjenjuje na nekoliko desetaka milijuna kuna.

- Zgradu ćemo morati totalno srušiti, grede su popucale, roba nam je sva izgorjela, ali hvala Bogu uspjeli smo spasiti proces proizvodnje. Tako da vjerujem da ćemo vrlo vrlo brzo uspjeti pokrenuti natrag proizvodnju - izjavio je za HTV Franjo Skok, član Uprave Model pakiranja.

Zgarište je jutros obišao gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević. Demantirao je navode o nefunkcioniranju hidranata.

Pogledajte izjave svjedoka:

Požar je ugašen, u tijeku je sanacija zgarišta. Uzrok požara bit će poznat nakon što se obavi očevid, koji će početi tek nakon što vatrogasci do kraja obave svoj posao.

- Trenutačna situacija je povoljna. Ostala su još tri vatrogasna vozila i bit će najvjerojatnije do sutra u popodnevnim satima. Zbog požara koji je bio iznimno jak došlo je do oštećenja nosive armirano-betonske konstrukcije, tako da vatrogasci ne gase iznutra, kao što mi to obično činimo, nego gase izvana i zato će to trajati malo duže - rekao je za Dnevnik HTV-a Tomislav Rukavec, zapovjednik Vatrogasne postaje Žitnjak.

Dodao je kako je na 5.500 četvornih metara bilo puno gorivog materijala.

- Četiri tisuće paleta s papirnatom galanterijom odnosno kartonom, 140 ljudi, 40-ak vozila u jednom trenutku, to je trebalo iskoordinirati tako da što prije presiječemo požar da nam se ne preseli na pogon, i u tome smo uspjeli. Da se preselio na pogon, imali bismo puno veći požar - rekao je dodavši kako su uspjeli spasiti četiri petine objekta.

Požar se vrlo brzo širio zato što se radilo o kartonu koji "gori kao barut". U jako kratkom vremenu trebalo je jako puno vode, rekao je Rukavec, dodavši kako nije bilo riječi o neispravnoj hidrantskoj instalaciji.

- Ona jednostavno nije mogla pokriti sve ono što smo mi trebali - rekao je.

Pomogle su im vatrogasne cisterne koje su stigle, što iz dobrovoljnih vatrogasnih društava, što iz tvrtke Vodovod i odvodnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!