11:57 / 08.06.2021.

Autor: HRT/Hina/V.G.

Požar u zagrebačkom Trnskom, spašeno sedam ljudi

Požar u Trnskom

Požar u Trnskom

Foto: Čitatelj / HRT

Požar u neboderu u zagrebačkom naselju Trnsko je ugašen, tijekom intervencije je spašeno sedam ljudi, a jednoj osobi je zbog udisanja dima pružena pomoć u KBC-u Zagreb. 

U zagrebačkoj policiji kažu da, osim osobe koja je zbrinuta u bolnici, nemaju informacija o drugim ozlijeđenima. Dodaju da će očevid uslijediti nakon što vatrogasci u potpunosti dovrše intervenciju.

Gradski ured za upravljanje u hitnim situacijama izvijestio je da je vatra ugašena unutarnjom navalom i pomoću visinskih vozila, a u gašenju je sudjelovalo 11 vatrogasnih vozila i 31 vatrogasac. Tijekom intervencije spašeno je sedam osoba i više kućnih ljubimaca. Četiri osobe dobile su hitnu medicinsku pomoć, a stanarima oštećenih stanova ponuđen je smještaj, navode u priopćenju.

-  Oko 11.46 sati opreativni centar Vatrogasne postrojbe grada Zagreba je zaprimio mnogo dojava građana zbog požara u Novom Zagrebu. Već po izlasku vidjelo se da se radi o otvorenom plamenu iz stana na 9. katu koji je već prelazio na 10. kat. Poslana su dva gasna vlaka. Sveukupno je bilo 11 vatrogasnih vozila, 33 vatrogasca.  Požar iz jednog stana se proširao prema gore, rekao je Siniša Jembrih, zapovjednik JVP Zagreb.

Stanari su brzo evakuirani, a vatrogasci su spasili starijeg čovjeka koji je iz stana punog dima otišao na balkon i čekao pomoć.

- Ukupno je spašeno šest osoba i više životinja. Sve osobe djeluju dobro, došlo je do manjeg udisanja dima.Ono što ljude često ubija je upravo tim. Srećom uspjeli smo  svih na vrijeme spasiti, rekao je Jembrih.

- Često kad komuniciramo s ljudima, kažemo da je najbolje kad bježite zatvoriti sva vrata od požara, postaviti se na balkon i čekati da dođemo po vas, rekao je Jembrih.

Što je uzrok požaru, zasad nije poznato. Detaljne informacije bit će objavljene nakon policijskog očevida.

Zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet rekao je da je Grad Zagreb ponudio smještaj osobama iz opožarenih stanova.

- Vidjet ćemo hoće li te osobe tu mogućnost iskoristiti jer su zasad rekle da su se snašli kod rodbine i prijatelja, kazao je Korlaet.

Dodao je i kako vjeruje da će više informacija o uzroku požara dobiti u narednim satima.

- Gospodin Jembrih mi je rekao da su u roku od 60 sekundi krenuli na teren, a što su mi potvrdili i građani da su se vatrogasci stvorili ovdje doista u rekordnom roku, kazao je Korlaet dodavši da su vatrogasci besprijekorno obavili svoj posao i evakuirali ljude preko stubišta, odnosno opožareni sektor, ali posve sigurno.

Iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama kažu da se na terenu, osim djelatnika Javne vatrogasne postrojbe i DVD-a Hrašće, nalaze i djelatnici PU zagrebačke, Elektre Zagreb, Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba i Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

- Izgleda da je to bilo na 9. katu, mi smo nisko. Ja sam s posla dojurila, javili su mi telefonom, rekla je jedna stanarka dodajući da su davno imali požar u podrumu.

- Samo sam dim vidjela. Vatrogasci su već bili tu, zvonili su na vrata, rekla je gospođa Ružica.

- Bila sam vani i vidjela dim, potrčala sam po dokumente, ali mi nisu dali da uđem. Ja sam u prizemlju, rekla je gospođa Janja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!