Veliki projekti i ulaganja za bolji život na Cresu

24.03.2021.

20:24

Autor: Stanko Čulina/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Veliki projekti i ulaganja za bolji život na Cresu

Veliki projekti i ulaganja za bolji život na Cresu

Foto: Dnevnik / HRT

Predsjednik Zoran Milanović boravio je danas na otoku Cresu gdje je obišao lokacije nekoliko velikih projekata, od nove sirane u Loznatima do obnovljenje palače Moise u gradu i novoizgrađenog lukobrana u creskoj luci. Svi bi projekti trebali podići kvalitetu života na otoku i osigurati ostanak mladih.

Šest milijuna eura, 85 posto iz fondova EU-a, uloženo je u modernu siranu Poljoprivredne zadruge Loznati. Tako je nakon niza godina Cres ponovno dobio mogućnost prerade ovčjeg mlijeka. 1000 litara dnevno.

- Imamo 350 grla do sada i računamo da će nam se priključiti iz okolnih sela. Obavili smo tehnički pregled 10. ožujka, čekamo uporabnu dozvolu i onda počinjemo musti, kaže Bruno Žic, Poljoprivredna zadruga Loznati.

Na ovoj poljani HEP gradi još jednu sunčanu elektranu. Snaga joj je osam i pol megavata, može podmiriti potrebe za energijom 2500 kućanstava. Bit će dovršena do kraja godine.

- Bit će ugrađeno preko 20 tisuća panela domaćeg proizvođača. Izgradnja se uklapa u HEP-ov strateški projekt izgradnje sunčanih elektrana i to je smjer u kojem ćemo ići još intenzivnije, objašnjava Petar Sprčić, član Uprave HEP-a.

U središtu grada Cresa potpuno obnovljena renesansna palača Moise obitelji Perić. 30 milijuna kuna uloženo je u detaljnu rekonstrukciju, a posebno su zablistale otkrivene freske na zidovima.

- Ona je restaurirana, najviše smo vremena i novaca uložili u statiku. Ona već služi svojoj funkciji kao sveučilišni centar riječkog sveučilišta, rekla je Tea Sušanj Protić, Konzervatorski odjel u Rijeci.

Veliki su ovo zahvati na jednom otoku. Od obnovljive energije pa do palače, ističe predsjednik.

- Stvarno je prekrasna. Stvara prostor i mogućnost za razvoj ne samo akademskog turizma, već i akademskog rada. Neka vrsta malog interuniverzitetskog centra, kaže Zoran Milanović, predsjednik Republike.

Na kraju šetnja obnovljenom zapadnom gradskom lukom. Sada Cres ima maritimnu sigurnost luke u koju se mogu vezati i veći turistički brodovi, oni se očekuju već ovoga Uskrsa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!