Lovrić Makarić: Trend porasta novooboljelih se nastavlja

21.10.2021.

07:43

Autor: U mreži Prvog/HR/I.Z./HRT

Zvjezdana Lovrić Makarić

Zvjezdana Lovrić Makarić

Foto: U mreži Prvog / HR

Veliki rast novozaraženih u Hrvatskoj u četvrtom valu epidemije. Zbog toga se sastaje krizni stožer Ministarstva zdravstva. Kako suzbiti širenje zaraze? Hoće li Covid potvrde biti obvezne uskoro i u kulturi i ugostiteljstvu? Zvjezdana Lovrić Makarić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kazala je u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" kako se trend porasta novooboljelih nastavlja. 

"Porast novozaraženih ide uzlaznom putanjom"

Posljednjih nekoliko tjedan imali smo usporen porast, no sada porast novozaraženih ide uzlazno. Razlozi za takav porast su različiti, no činjenica je da nemamo tako puno procijepljene populacije, sada govorimo tek o pedeset posto cijepljenih odraslih osoba.

- Sam virus ima dosta mjesta za cirkulaciju među ostalim koji nisu cijepljeni i koji nisu preboljeli. U većini uzoraka dominira delta varijanta za koji znamo da je visoko zarazna. Važno je i spomenuti blaže mjere koje imamo, ali i činjenicu da je sada hladnije vrijeme i aktivnosti su se pomaknule u zatvorene prostore. I sve to doprinosi širenju broja oboljelih, poručila je Lovrić Makarić.

U posljednje vrijeme najveći broj oboljelih bilježimo među mlađom populacijom u dobi od 10 do 19 godina i to su uglavnom učenici u školama.

"Ni jedno cjepivo ne daje stopostotnu zaštitu"

Zvjezdana Lovrić Makarić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kazala je da je omjer cijepljenih i necijepljenih uvijek među brojem oboljelih u korist necijepljenih. Ideja cijepljenja je da se smanji rizik obolijevanja.

Za jučerašnji broj oboljelih može se reći da preko sedamdeset posto osoba koje su oboljele nisu bile cijepljenje. Ista je situacija s hospitaliziranim osobama kao i onim koji su preminuli.

Lovrić Makarić naglasila je kako ni jedno cjepivo ne daje stopostotnu zaštitu, te nije neobično da među oboljelima ima i osoba koje su se cijepile. Važno je spomenuti da i određena populacija može oboljeti jer nisu adekvatno reagirale na virus, odnosno nisu imale dovoljnu imunološku zaštitu. Njima se preporučuje cijepljenje s trećom dozom. 


"Još uvijek postoji veliki broj nezaštićenih osoba"

Glavni epidemiolog Primorsko-goranske županije Dobrica Rončević rekao je kako je njegova županija jučer imala najveću brojku novozaraženih osoba od početka četvrtog vala. Danas je situacija nešto bolja.

No, još uvijek je veliki broj onih osoba koji su nezaštićeni, odnosno koji nisu preboljeli COVID ili nisu cijepljeni.

Cijepljenje trećom dozom dobro je za imunokompromitirane osobe, jer će se time riješiti problem kraćeg trajanja imuniteta, koji se navodi u zlonamjernim komentarima kao odbacivanje cjepiva odnosno neučinkovite metode. 


Dobrica Rončević

Dobrica Rončević

Foto: U mreži Prvog / HR

"Pacijente se ne može prisilno zadržati u bolnici"

Pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Damir Važanić komentirao je jučerašnji slučaj muškarca koji je bio Covid pozitivan, te je samovoljno napustio hospitalizaciju i nažalost preminuo. Dodao je da nažalost, takve situacije postoje, jer se pacijente ne može prisilno zadržati u bolnici.

Važanić je kazao kako je od pojave pandemije do danas Hrvatskoj zavod za hitnu medicinu imao povećan broj intervencija, povećan broj pacijenta, pogotovo u samom početku pandemije kada je postojao veći strah od zaraze.

- Djelatnici hitne medicinske službe koriste osobnu zaštitnu opremu sukladno uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Oni su jasno popisali koja je to osobna zaštita koja se koristi u svakodnevnom radu. Tako je bilo i u ovom slučaju, poručio je.

Tim od troje djelatnika pružilo je pomoć spomenutom muškarcu, dvoje djelatnika bilo je cijepljeno, te nastavljaju s normalnim radom, također su se i testirali, a jedan član tima koji nije cijepljen je u samoizolaciji.  

Damir Važanić

Damir Važanić

Foto: U mreži Prvog / HR

 Lovrić Makarić istaknula je kako je u Hrvatskoj do sada upotrebljeno nešto manje od 1500 doza, odnosno dodatne docjepne doze tzv. booster doze. Osobe koje su imunokompromitirane, najbolje da se same jave svome liječniku i prime treću dozu cjepiva.

Cijelu emisiju pogledajte u nastavku. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!