18:55 / 29.04.2018.

Autor: I.M./Hina

Veliki uspjeh hrvatskih gimnazijalaca

-

-

Foto: - / -

Na Međunarodnoj Mendeljejevoj kemijskoj olimpijadi u Minsku, hrvatski gimnazijalci osvojili su i iz Bjelorusije donose srebrnu i brončanu medalju.
Na Međunarodnoj Mendeljejevoj kemijskoj olimpijadi u Minsku, hrvatski gimnazijalci osvojili su i iz Bjelorusije donose srebrnu i brončanu medalju.

Hrvatsku su na tom natjecanju predstavljali Ilija Srpak, učenik 4. razreda varaždinske Prve gimnazije koji je osvojio srebrnu medalju i Matko Petrović, učenik 4. razreda zagrebačke XV. gimnazije, osvajač brončane medalje.

Natjecali su se i Janko Čivić, učenik 4. razreda III. osječke Gimnazije i Borna Šimić, učenik 4. razreda Gimnazije "Matija Mesić" iz Slavonskog Broda.

Učenike je na olimpijadu vodio Viktor Škorjanc, student kemije Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Hrvatskom izaslanstvu to je bilo prvo sudjelovanje na Mendeljejevoj olimpijadi. Natjecanje je nastalo još davne 1967. godine u bivšem Sovjetskom savezu pod imenom Kemijska olimpijada cijeloga Saveza (All-Union Chemistry Olympiad), a od 1992.,nakon raspada Sovjetskog Saveza, organizacija se nastavlja pod novim imenom Međunarodna Mendeljejeva kemijska olimpijada.

Prvih su godina na natjecanju sudjelovale samo članice bivših sovjetskih republika, no, s vremenom i otvaranjem istočnih zemalja prema zapadu, ova se Olimpijada proširila i na ostale države.

52. izdanje tog natjecanja održalo se u Minsku u Bjelorusiji i dosada je najbrojnije na njemu se natjecalo 135 učenika iz 22 države.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!