17:58 / 31.01.2019.

Autor: Ruža Ištuk/I.H./HRT

Veliki uspjeh zagrebačkog KBC-a - prva 3D endoskopska operacija u RH

-

-

Foto: - / -

Riječ je o zahvatu koji traži veliku preciznost, operiranje blizu živaca i krvnih žila u iznimno uskom prostoru. 3D tehnologija sve to olakšava.
Prvi put u Hrvatskoj - u zagrebačkom KBC - izvedena je 3D endoskopska operacija tumora hipofize. Riječ je o zahvatu koji traži veliku preciznost, operiranje blizu živaca i krvnih žila u iznimno uskom prostoru. 3D tehnologija sve to olakšava. Test su položili i naši stručnjaci koji su u operacijskoj dvorani imali jedan za njih novi instrument.

Zahvaljujući 3D endoskopima debljine 4 milimetra dubinska su tkiva vidljivija, liječnici precizniji.

- Kod ovakvih tumora konkretno tumora hipofize, tumora na bazi lubanje vrlo je bitno da se odredi odnos prema vitalnim strukturama, živcima, krvnim žilama, a 3D endoskopija daje nam treću dimanziju koje nema u klasičnom načinu endoskopskim putem, kazao je Marcel Marjanović Kavanagh.

Tumor hipofize za sat i pol otklonili su kroz nosnice. Za to je ključna suradnja otorinolaringologa, neurokirurga i endokrinologa. Zahvati traju sve kraće, a pacijenti se brže oporavljaju.

Iako im je prvi put, ovaj tim pokazao je da zna i može. I čekaju priliku da rade na bolničkom 3D endoskopu, jer danas su operirali na posuđenoj opremi koja stoji 100 000 eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!