14:33 / 11.10.2019.

Autor: HRT

Velikim gradovima manje novca? - lokalna samouprava nezadovoljna

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar financija Zdravko Marić istaknuo je da je Vladin prioritet održivost jedinica lokalne i regionalne samouprave (JLRS) te da se ponašaju odgovorno.
Svakim novim krugom porezne reforme promijeni se nešto u porezu na dohodak, a to se izravno osjeti na prihodima u najvećim gradovima, žale se gradonačelnici saborskom Odboru za lokalnu samoupravu. Naime, zbog najnovije porezne reforme i smanjenja poreza na dohodak za mlađe od 30 godina, gradovi, općine i županije trebali bi dobiti 800 milijuna kuna manje.

Predstavnici lokalne i regionalne samouprave izrazili su tako nezadovoljstvo što gube dio prihoda od poreza na dohodak, zatraživši da država preuzme veći teret.

Ministar financija Zdravko Marić nije prihvatio tu ocjenu izrečenu na sjednici Odbora za lokalnu i područnu samoupravu, istaknuvši da je Vladin prioritet održivost jedinica lokalne i regionalne samouprave (JLRS) te da se ponašaju odgovorno. Podsjetivši kako u Hrvatskoj ima ukupno 576 jedinica lokalne i regionalne samouprave, rekao je da je nezahvalno dati jedinstveni zaključak kako se i na koji način troši novac.

Naveo je da je oko 2 milijarde kuna ustupljeno lokalnim jedinicama na teret državnog proračuna, dodavši kako su u prvih devet mjeseci ove godine povećani prihodi za 9,1 posto kao rezultat stanja na tržištu rada, odnosno kretanja plaća i zaposlenosti. Također, rekao je da je prema tzv. Ginijevu koeficijentu koji pokazuje fiskalnu nejednakost, povećana pravednost i jednakost u raspodjeli prihoda.

Predsjednik Odbora za lokalnu i područnu samoupravu Tulio Demetlika izrazio je bojazan da će novim krugom porezne reforme, smanjenjem prihoda od poreza na dohodak, jedinice lokalne i regionalne samouprave izgubiti oko 800 milijuna kuna.

- Vlada je predvidjela kompenzacijske mjere, ali ne u punom iznosu, pa će najrazvijeniji najviše izgubiti tako da će imati problema u održavanju dostignutih standarda - upozorio je Demetlika.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ustvrdio je da su sve dosadašnje porezne reforme, bez obzira na politički predznak, išle na štetu JRLS-a jer su im prihodi od poreza na dohodak u stalnom padu. Podržao je porezno rasterećenje rada, no drži da je potrebno naći način kako će se kvalitetnim kompenzacijskim mjerama osigurati novac za JLRS kako bi ispunili svoje obveze.

Prema riječima Primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine, problem su razvijeniji jer "stradavaju" kod prijava za projekte, dok se ostali "poravnavaju" kompenzacijskim mjerama. Ocijenio je da ministar financija Zdravko Marić "fenomenalno upravlja financijama u korist države, ali ne i u korist JLRS-a". 

Milorad Batinić (HNS) smatra da bi za rješenje problema trebalo redefinirati status jedinica lokalne samouprave. Upitao je zašto se županije financiraju iz poreza na dohodak, ako rade poslove države.

- Predana su im osnivačka prava, a ne mogu rješavati probleme u zdravstvu - upozorio je Batinić. Pozdravio je fiskalna izravnanja s ciljem ravnomjernog razvoja svih krajeva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!