Veliko ulaganje na području Solina

24.05.2023.

11:40

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Veliko ulaganje na području Solina

Veliko ulaganje na području Solina

Foto: HTV / HRT

U Solinu je svečano otvoreno gradilište u sklopu jednog od najvećih projekata u povijesti grada. Riječ je o poboljšanju vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split-Solin, što stoji čak 238 milijuna eura. 

Postavit će se 80 kilometara kanalizacijskih i vodoopskrbnih cjevovoda te 30-ak crpnih stanica na području Solina te općina Podstrana, Klis i Dugopolje. Oko 69 posto radova sufinancirano je europskim novcem.

Privremeni upravitelj Vodovoda i kanalizacije Split Tomislav Šuta istaknuo je na svečanosti otvaranja radova da će se na području Solin izgradit 9,6 kilometara vodoopskrbnih cjevovoda, 8,4 kilometara kanalizacijskih cjevovoda, šest kanalizacijskih crpnih stanica, 460 metara kabelske kanalizacije za sustav daljinskog nadzora i upravljanja i jedna vodosprema, a građani će dobit 201 novi kanalizacijski priključak te 145 novih vodovodnih priključaka.

Radovi u Solinu počeli su u Ulici Kunčeva Greda i Ulici kneza Trpimira.

Ugovorom o rekonstrukciji i dogradnji sustava odvodnje i vodoopskrbe Grada Solina i Općina Podstrana, Klis i Dugopolje izgradit će se, pak, kanalizacijski cjevovodi u dužini oko 44 km, vodoopskrbni cjevovodi od oko 31 kilometara, tlačni kanalizacijski cjevovodi dužine oko 6 kilometara te 18 crpnih stanica za kanalizacija i devet crpnih stanica za vodoopskrbu. Također, izvest će se 1.309 kanalizacijskih priključaka i 244 vodovodnih priključaka, kao i 20 kilometara kabelske kanalizacije.

Gradilište u Solinu jedan od 60 projekta vodno-komunalne infrastrukture u RH


Državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg istaknuo je kako je gradilište u Solinu jedan od 60 projekta vodno-komunalne infrastrukture u Hrvatskoj.

- Na početku popravljana vodno-komunalne infrastrukture prije nekoliko godina, priključenost u Hrvatskoj na sustav javne vodoopskrbe bila je oko 80 posto, a svršetkom ovih 60 projekata ta će priključenost biti iznad 98 posto, dok će priključenost na kanalizacijsku mrežu s početnih 42 posto porasti iznad 95 posto u Hrvatskoj, rekao je Šiljeg.

- Najvažnije je da građani budu zadovoljni i da će realizacijom ovog projekta sva kućanstva na području grada Solina dobiti mogućnost spajanja na kanalizacijsku vodoopskrbnu mrežu, rekao je Dalibor Ninčević, gradonačelnik Solina.


- Ovakvim i sličnim projektima rješavamo prije svega standard naših građana. Posebno je to bitno u Dalmaciji i turistički izloženim područjima gdje imamo velike oscilacije broja korisnika, broja turista, broja korisnika vodnih usluga, istaknuo je Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan.

- Bitno je te rokove ispoštovati i zbog drugih aktivnosti i grada koji uistinu ulaže jako puno napora u projekte, ali i za nadgradnju primarne infrastrukture te demografiju i projekte vezane za demografiju. Uostalom, Solin je najmlađi grad u Hrvatskoj, naglasio je Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!