13:08 / 01.02.2018.

Autor: HRT

Veliko zanimanje javnosti za sanaciju Karepovca

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Voditelj projekta sanacije najavio konferencije za novinare svaki tjedan.
U dosadašnjem tijeku sanacije splitskog odlagališta otpada Karepovaca nije došlo do prelazaka graničnih vrijednosti plinova bez obzira na neugodne mirise, rekao je u četvrtak predstavnik Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (NZZJZ) Nenad Peri.

Voditelj projekta sanacije Karepovca Mislav Olujić najavio je da će od sljedećeg ponedjeljka svakih sedam dana održavati konferencije za novinare zbog velikog zanimanja javnosti za tim gradilištem.

Konferencije za medije na kojima će se moći postavljati razna pitanja vezano za Karepovac, postat će redovite, jer, dodao je Olujić, postalo je teško raditi izvođačima, nadzornim inženjerima, upravi Grada, zbog toga što ih se stalno zove i traže informacije.

"Sve je poznato u vezi s mjerenjem kvalitete zraka, no vjerojatno postoje određena nerazumijevanja. Mjerenja se obavljaju na mjernoj postaji Karepovac, odmah uz prve kuće. Taj zadatak je povjeren Nastavnom zavodu za javno zdravstvo i Ekonergu, a podatci se u realnom vremenu redovito objavljuju na internetu. U Nastavnom zavodu je organizirano cjelodnevno dežurstvo, a kada su određeni rezultati povišeni smanjuje se intezitet radova", kazao je Olujić.

Dodao je i da će sanacija, ovisno o vremenskim uvjetima i površini koja se obrađuje, izazivati neugodne mirise zbog čega će stanovništvu biti umanjena kvaliteta života,. No, rekao je, sanacija mora ići dalje, Karepovac se treba sanirati i čim prije otvoriti Lećevicu.

Olujić je obećao kako će se poduzeti sve mjere da sanacija bude što manje neugodna za lokalno stanovništvo.

Šef Odjela za ispitivanje zraka u NZZJZ Nenad Periš je podsjetio kako su bez obzira što su neke granične vrijednosti date kao dnevne, inzistirali da se objavljuju javno tako da stanovništvo može znati što osjećaju dok udišu.

Rekao je da je to možda stvorilo zbunjenost ljudi jer su uspoređivali satne s dnevnim vrijednostima. Dodao je da za vrijeme sanacije nije došlo do prelazaka graničnih vrijednosti plinova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!