11:18 / 22.02.2019.

Autor: HRT

Veliko zanimanje za prijevremene izbore

Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Čak deset kandidacijskih lista pristiglo je za skupštinu Ličko-senjske županije, osam za gradsko vijeće Iloka, tri za općinsko vijeće Davora.
Čak deset kandidacijskih lista pristiglo je za skupštinu Ličko-senjske županije, osam za gradsko vijeće Iloka, tri za općinsko vijeće Davora, doznaje se u izbornim povjerenstvima nadležnim za provedbu prijevremenih izbora za ta predstavnička tijela koji će se održati u nedjelju, 10. ožujka.

Noćas u ponoć istekao je, naime, rok do kojega su političke stranke i koalicije te grupe birača mogle istaknuti svoje kandidature. Izborna povjerenstva sada imaju rok od 48 sati u kojemu ih moraju 'pregledati'  i objaviti sve pravovaljano predložene liste i zbirnu listu, a tada će se i pouzdano znati tko će se moći natjecati za vijećnička mjesta u skupštini i vijećima.

Među deset kandidatura podnijetih za skupštinu Ličko-senjske županije je  i kandidatura stranke START Dalije Orešković koju nosi Josip Milinković. Predsjednica START-a Orešković je već kod predaje liste rekla da su u START-u svjesni da njihovu listu Županijsko izborno povjerenstvo neće potvrditi kao pravovaljanu. Kaže da su se odlučili predati listu da bi pokazali da je ta stranka, koja je registrirana 14. veljače, već sprema sastaviti listu  s 31 kandidatom i svima pokazati snagu da START participira u budućim promjenama. Iz Ministarstva uprave reagirali su na izjave predsjednice START-a istaknuvši kako odluka o raspisivanju izbora nije propis da bi trebala stupiti na snagu osmoga dana od dana objave, već se samom odlukom definira njezino stupanje na snagu, što nije neuobičajena praksa.

Osim Starta, kandidature za skupštinu istaknule su stranke Živi zid, Stranka 365 Milana Bandića, HSP, čiju listu nosi gospićki gradonačelnik Karlo Starčević, SDP, SDSS, koalicije HSLS/HNS te HDZ/HSU/HSP-AS/HSS/Hrvatska bunjevačka stranka čiji je nositelj Marijan Kustić.

Za mjesta u županijskoj skupštini, koja broji 31 vijećnika, natječu se i dvije nezavisne liste čiji su nositelji Ante Dabo i lički župan Darko Milinović

Izbori u gradskom vijeću Iloka i općinskom vijeću Davora

Za 15 mjesta u gradskom vijeću Iloka kandidiralo se osam lista, doznaje se u iločkom Gradskom izbornom povjerenstvu (GIP).

S nezavisnom, odnosno listom grupe birača, na izbore izlazi aktualna gradonačelnica Marina Budimir, a svoje kandidature istaknule su stranke SDP, HSU, HSP, HNS i DESNO Pere Ćorića te koalicije HDZ/HSLS i HSS-a i Hrvatske konzervativne stranke čiju listu nosi bivši iločki gradonačelnik Zvonimir Dragun.

Za općinsko vijeće brodsko-posavske općine Davor, koje ima 13 vijećnika, kandidirale su se tri liste: koalicijska HSS/SDP, HDZ-ova i lista grupe birača nositeljice Lidije Brlić.

Prema sinoćnjim podacima Gradskog izbornog povjerenstva, za prijevremene izbore za Gradsko vijeće Ogulina prijavilo se šest kandidacijskih lista.

Vlada je raspustila skupštinu Ličko-senjske županije, gradska vijeća Ogulina i Iloka te općinsko vijeće Davora jer u zakonom propisanom roku nisu donijeli proračun za ovu godinu, niti odluku o privremenom financiranju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!