VEM: Propusti medija u izvještavanju o maloljetnicima

05.05.2023.

15:36

Autor: HRT/D.M./Hina

Mediji i tisak

Mediji i tisak

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Vijeće za elektroničke medije (VEM) upozorilo je na učestale propuste pružatelja medijskih usluga i elektroničkih publikacija prilikom izvještavanja o događajima u kojima su djeca i maloljetnici žrtve, svjedoci ili počinitelji kaznenih djela.

VEM ističe da prema Zakonu o elektroničkim medijima "nije dopušteno objavljivanje informacije kojom se otkriva identitet djeteta do 18. godine života uključenog u slučajeve bilo kojeg oblika nasilja, bez obzira je li svjedok, žrtva ili počinitelj ili je dijete pokušalo ili izvršilo samoubojstvo, a niti iznositi pojedinosti iz djetetovih obiteljskih odnosa i privatnog života.

Svrha te zakonske odredbe je onemogućavanje dodatne viktimizacije maloljetnika, a zakon ne poznaje izuzetke od tog pravila, kao što su slučajevi kada roditelji ili drugi skrbnici otkriju njihov identitet ili kad pojedini medij smatra da je otkrivanje identiteta maloljetnika od posebnog društvenog interesa ili interesa za samog maloljetnika i njegove probitke.

- Otkrivanje identiteta maloljetnika, u ovakvim posebno teškim situacijama, od roditelja ili skrbnika je njihova odgovornost, a odgovornost medija je poštivanje propisa koji reguliraju medijski sadržaj, ističe se u priopćenju VEM-a.

Izvještavanje prilagoditi potrebama zaštite identiteta maloljetnika


Pozivaju medije da izvještavanje prilagode potrebama zaštite identiteta maloljetnika i vode računa da se taj identitet može lako utvrditi i na posredan način izvještavanjem o brojnim pojedinostima slučaja. Upozoravaju da određeni slučajevi mogu kod ostale djece potaknuti želju za oponašanjem te zahtijevaju pažljiv urednički pristup i primjerene medijske objave.

- Prekomjerno i senzacionalističko medijsko izvještavanje u nekim slučajevima može retraumatizirati, usporiti ili trajno narušiti proces oporavka djece koja su pogođena nekim događajem, ističu.

VEM ocjenjuje da izvještavanje o događaju može imati negativne posljedice za publiku, te ozbiljno naštetiti fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju maloljetnika, pa preporučuje nakladnicima da konzultiraju stručnjake koji se bave tom tematikom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!