21:08 / 12.08.2019.

Autor: T.D./HRT

Vesna Bedeković: Prioritet je demografska revitalizacija

-

-

Foto: - / -

Gošća Teme dana bila je izv. prof. dr. sc. Vesna Bedeković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
Gošća Teme dana bila je izv. prof. dr. sc. Vesna Bedeković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Odgovarala je na pitanja vezana za projekte unutar ministarstva, socijalnu politiku, demografske probleme i održivosti obitelji.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Iznimno složen resor koji se neprekidno nalazi u fokusu javnosti, naravno uključujući i medije. Jer izazova je na području koje pokriva  mnogo. Od pada nataliteta, odlaska mladih u inozemstvo u potrazi za boljim životom, borbe protiv nasilja u obitelji do nužnosti jačanja socijalnog sustava. Među ostalim, s time se umjesto bivše ministrice Nade Murganić sada suočava njezina nasljednica, Vesna Bedeković.

- Važno je imati politiku socijalno osjetljive države. Nastavit ću politiku kontinuiteta koji je imala moja prethodnica, Nada Murganić. Sustav na kojem sam ja na čelu, i na kojem je ona bila, vrlo je kompleksan. Ta kompleksnost proizlazi  iz različitih resora. Prije svega demografija, mladi, zatim obitelj, zatim socijalna politika, i naravno, da u svakome od tih resora postoje prioriteti koje je potrebno realizirati, objašnjava Vesna Bedeković.

Ministrica ističe kako je demografska revitalizacija njen prioritet.

- Namjeravam privesti kraju donošenje strategije demografske revitalizacije RH. Trenutno u ministarstvu imamo nacrt prijedloga ovog dokumenta. Dokument je u završnoj fazi. Trenutno smo u proceduri dobivanja mišljenja nadležnih državnih tijela.

Vesna Bedeković naglašava kako je ovaj strateški dokument od nacionalne važnosti za Hrvatsku te da je aktualna vlada, prva vlada od samostalnosti Hrvatske koja je osvijestila problem negativnih demografskih kretanja.

- Ne želim dokument koji će biti skup lijepih riječi i lijepih želja, nego dokument koji će biti provediv. Strategija se predviđa od 2020g.-2030g., svakih deset godina.
Čak 73,8% mladih u Hrvatskoj živi s roditeljima
Ministrica Bedeković je ocijenila kako je važan prioritet osnaživanje hrvatske obitelji kao temelja hrvatskog društva.

- Kad govorimo o osnaživanju obitelji imamo u planu osnivanje novi zakon o socijalnoj skrbi, koji će omogućiti izdvajanje obiteljskih centara iz sustava centara socijalne skrbi. Cilj je educiranje odgovornom roditeljstvu i kako bi se izbjegla rizična ponašanja. Ovi zakoni omogućavaju poboljšanje materijalnih uvjeta u ustanovama rane predškolske dobi. Dio tih programa već sada provodimo u sufinanciranju kroz EU fondove, dodaje Bedeković.

Projekt vrtić za sve, gdje se odvojio novac za odgajatelje, spremačice, kuharice, pedagoge, kako bi se podigla razina kvalitete usluge u predškolskom odgoju i poboljšani rad, u razvoju je.

- Da su im djeca za vrijeme rada zbrinuta, a da nakon posla mogu družiti se s djecom, dodaje Vesna Bedeković.

Problem stanovanja kod mladih, stambenog osamostaljivanja, zapošljavanja kao i osnivanja obitelji vrlo je prisutan. Ministrica Vesna Bedeković ozbiljno radi na rješavanju tog problema kao i na dijalogu s mladima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!