08:41 / 08.06.2021.

Autor: Studio 4/B.A./HRT

Škare-Ožbolt: Najizglednije je da će Mladiću biti potvrđena presuda

Vesna Škare Ožbolt

Vesna Škare Ožbolt

Foto: Studio 4 / HRT

Vesna Škare-Ožbolt, bivša ministrica pravosuđa, rekla je jutros u HTV-ovoj emisiji Studio 4 kako je najizglednije da će Ratku Mladiću danas biti potvrđena prvostupanjska presuda Haaškog suda - doživotni zatvor.

Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) u Haagu izreći će danas pravomoćnu presudu ratnom zapovjedniku vojske bosanskih Srba. Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Mladića je 2017. godine osudio na doživotni zatvor.


Škare Ožbolt smatra da je najizglednije potvrđivanje prvostupanjske presude te da nije realno da Mladić bude oslobođen. Osvrnula se i na pitanje uključenosti Srbije u događaje i zapovjedne odgovornosti - u cijelom postupku Mladiću nije dokazana povezanost između Mladića i Slobodana Miloševića, kao ni obavještajne jezgre, rekla je.


- Isti problem je bio sa Šljivančaninom. U Hrvatskoj je slučaj Vukovarske trojke proglašen kao interni sukob, odnosno, kolokvijalno bi mi to rekli etnički sukob, hrvatski bi se to reklo građanski rat. Tu, nažalost, mi nismo reagirali onako kako smo trebali odreagirati niti smo se uključivali u taj postupak u onoj mjeri u kojoj smo trebali biti uključeni. Nismo ni sad u ovom postupku, kada je isključena odgovornost Mladića, izbačeni su praktički dijelovi iz optužnice u posljednji tren, sva ova događanja 1991. godine u Hrvatskoj, rekla je Škare Ožbolt, istaknuvši kako je Mladić svoj zločinački pothvat počeo u Hrvatskoj 1991. godine.


Smatra kako zakašnjele presude Haaškog suda, kao u ovom slučaju, više nisu mjerilo vrijednosti, istine i pravde.


- Sve ono što se dogodilo u smislu osvajanja teritorija je zadržano. To su konačno potvrdili i međunarodni ugovori, rekla je Škare Ožbolt, govoreći o Republici Srpskoj.


Mladić je prvostupanjski bio oslobođen optužbe za genocid počinjen u šest bosanskohercegovačkih općina tijekom 1992. godine – Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu, Kotor Varoši, Foči i Vlasenici. Škare Ožbolt rekla je da bi se, kad bi Mladić bio presuđen za te zločine iz 1992. godine, mogla naći veza i s tadašnjom Jugoslavijom, odnosno Srbijom, kao i odgovornost međunarodne zajednice, odnosno mirovnih snaga.


- To je nešto što bi zasigurno teško međunarodna zajednica, a i nekakav geostrateški odnos snaga trpio, da se sada i Srbija uvuče i proglasi odgovornom, i međunarodna zajednica, odnosno mirovne snage koje su tada bile, rekla je Škare Ožbolt.

"Ako Tomaševiću treba sto dana, onda smo u teškim problemima"

Škare Ožbolt, koja je bila kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba, u emisiji je komentirala i novu zagrebačku vlast na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem i njihovo suočavanje s financijskim problemima. Rekla je kako je čudi da gradonačelnik nije odmah prvi dan došao sa savjetnikom kao budućim pročelnikom za financije i već na taj način pokazao da ima rješenja.


- Rebalans proračuna bi trebao biti sad u srpnju, u jednoj od ovih narednih sjednica. Očekujem da već na prvoj sjednici gradonačelnik donese novi preustroj gradske uprave, a onda odmah i rebalans. To su stvari koje on mora napraviti ako misli ozbiljno zagrabiti s poslom preko ljeta i na jesen, rekla je.


Škare Ožbolt smatra da Tomašević nema pravo na sto dana razumijevanja javnosti.


- On nije nova osoba, dakle, on nema pravo na sto dana. On ima pravo samo na sto mjera - svaki dan jedna. Svaki dan jedna u ovih sto dana. Zašto bi on sad imao sto dana, pa nije on neka nova osoba koja ne pozna stanje u gradu i prvi put je došla, sad, evo, voljom građana izabrana za gradonačelnika. On je poznata osoba, on zna cijelu situaciju, bio je najaktivniji zastupnik u Gradskoj skupštini, prema tome, on pozna sve i uopće mu ne treba nikakvih sto dana. Barem ja mislim da mu ne treba. Ako mu treba, onda smo mi u teškim problemima, zaključila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!