Veterani 7. gardijske brigade u Varaždinu

31.07.2022.

09:03

Autor: IMS/HRT

Veterani 7. gardijske brigade u Varaždinu

Veterani 7. gardijske brigade u Varaždinu

Foto: HTV / HRT

Uoči 27. obljetnice oslobođenja Knina, u Varaždinu su se okupili veterani sedme gardijske brigade - Pume. Gotovo godinu dana borili su se na Dinari, a 5. kolovoza 95. godine Pume su uz četvrtu gardijsku brigadu prve ušle u Kraljevski Grad. 


- Sjećam se svih priprema prije same operacije. Odradili smo "Ljeto 95" gdje smo prohodali skoro 30 km pješice uz borbena djelovanja. U 24 smo uspjeli osloboditi Knin. Ušli smo u grad, imali smo tek jedan žestoki okršaj, poslije toga otpora nije bilo, prisjetio se Mirko Bočkaj, umirovljeni satnik Hrvatske vojske i svjedok događaja.

- Naši su tenkisti varaždinske pume prvi su ušli u Knin. Prvi na tenku u Knin je ušao gospodin Miljenović, naš Bronks. Ušao je sam, to jest njegov vod, otpora nije bilo. Drugi dan smo se mi samo spustili u grad. U 8 sati je već prva i druga tenkovska satnija i transporteri već krenuli u grad - dodao je.

Pume su stavile hrvatski barjak na Kninsku tvrđavu, podsjeća Bočkaj.

- Ja sam bio na Dinari kada sam vidio da je razvijena zastava gore. Ne može se opisati taj osjećaj. Svaki je gardist želio i očekivao da to bude njegova zadaća, međutim nama je pripala i mi smo s veseljem to napravili, kaže.

Povratak u Varaždin i doček na Korzo također je vrlo poseban za svakoga od njih.

- Varaždinci su nas srdačno dočekali i to je bilo veliko priznanje za nas. Da smo odradili povijesni posao, da smo napravili to za naš kraj koji će biti upisan zlatnim slovima u povijest - da je postrojba iz ovog kraja ušla u Knin, da smo izvjesili zastavu i da smo garantirali mir i slobodu u tom gradu!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!